Karlin är Prags hippaste stadsdel (Berlin, Tyskland – Prag, Tjeckien, 24/6, 2022)

En omväg i Polen gör att resan mellan Berlin och Prag tar dubbelt så lång tid som normalt.

Näst på besökslistan står Tjeckiens huvudstad Prag. Om man kör raka spåret och har en bra Autobahndag tar det drygt tre timmar. Vi fastnar dock först i vägarbeten i Berlin, därefter i en jättekö på Autobahn och bestämmer oss till sist för att ta en omväg via Polen för att slippa sitta i avgaserna på motorvägen. Därför tar vår resa runt sex timmar, men då får vi i gengäld se en del av landsbygden i östra Tyskland, Polen och Tjeckien. Inget dumt alternativ.

Mitt i Karlin.

I Prag bor vi i en privat lägenhet i den hippa stadsdelen Karlin som vi hittat via husbytessiten Homeexchange (www.homeexchange.com). Den ligger perfekt invid ett litet torg vid tunnelbanestationen Krizikova.

Karlin är ett gammalt arbetar- och industriområde och lite speciellt eftersom det är så tydligt geografiskt avgränsat. Västerut börjar Gamla Stan, i norr ligger floden Moldau (Vltava på tjeckiska), i söder det tvärbranta berget Vitkov och österut börjar staden sakta tunnas ut.

Från toppen av Viktov är utsikten strålande.

Det går en brant gång- och cykeltunnel rakt igenom Vitkov till den södra sidan av berget. De som orkar fortsätta upp på berget finner en fantastisk park med strålande utsikt över hela Prag. Perfekt både för picknick och tuff jogging.

I Karlin finns allt man kan önska sig och lite till (utom urgamla historiska byggnader). Här finns härliga restauranger, coola barer, hippa klubbar och vintagebutiker. Lite som Neukölln i Berlin. Om jag måste göra en jämförelse med Stockholm skulle jag säga att det närmaste man kommer är SoFo. Fast Karlin är förstås trevligare, mindre pretentiöst och otroligt mycket billigare.

Streetfood vid Karlinske Square.

Karlinske Square i parken runt kyrkan Church of Saints Cyril and Methodius hålls också marknaden i Karlin varje fredag (och ibland på söndagarna har man en större streetfoodfestival). Här finns massor av mat och dryck, både att köpa med sig och att avnjuta på plats.

Märkligt nog hittar rätt få turister hit trots att det går att hitta ett hyggligt dubbelrum från 600 svenska kronor och uppåt i Karlin. Det finns också ett rätt stort utbud av lägenheter att hyra om man är en större grupp.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bil- och taxiresor, Historia, Homeexchange, Mat och Dryck, Prag, Tjeckien, Trädgårdar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *