Favoritrestauranger i Neukölln (Berlin, Tyskland, 14-23/6,2022)

Den här dryga veckans Berlinvistelse har varit fylld av möten och jobb, men några små nöjen har smugit sig in. Därför vill jag gärna berätta om ett par favoritrestauranger i min ”hemtrakt” Neukölln.

Det slumpar sig så att en är en riktigt billig snabbrestaurang och den andra en rätt dyr (med Neuköllnmått…) restaurang där du måste ha gott om tid för att njuta av upplevelsen.

Falafel Jakoub har växt och nu har de till och med en riktig skylt.

Låt oss börja i den billiga änden. Vi hamnar då på Falafel Jakoub (https://falafeljakoub.eatbu.com/?lang=en) på Weserstrasse 14.

Här kan det förresten vara på sin plats att skjuta in en förklaring av gatunumren i Berlin. En del gator i staden har så kallad ”hästskonumrering”. Det betyder att man börjar på nummer 1 i början av gatan och sedan går hela vägen upp på ena sidan där numreringen vänder och går uppåt åt andra hållet. Weserstrasse är en sådan gata, mittemot Falafel Jakoubs nummer 14 ligger till exempel Weserstrasse 203. Synnerligen förvirrande.

Men åter till maten på Jakoubs. Restaurangen började som ett mycket anspråkslöst hål i väggen. Med tiden har verksamheten växt och nu finns det både bord på trottoaren och en liten enkel servering inomhus. Allt beställs dock fortfarande över disk.

Det finns en massa tillbehör om du vill ha mer än bara en enkel schwarma eller falafel i bröd.

Paradrätten är i mina ögon deras Schawarma, som på Jakoubs är kyckling som grillas sakta på det stående spettet. Priset för en Schawarma är oslagbara tre euro och är du inte vrålhungrig är det en fullt acceptabel lunch eller middag.

Deras falafel är också mycket god, mycket beroende på att de har en jämn ström av kunder och kikärtsbollarna därför alltid är nyfriterade. De har också härliga tallrikar med en massa olika grönsaker och röror.

På kvällarna (de har öppet till 03.00 på fredag och lördag) kan kön stundtals bli lång, men det är värt väntan. Ett tips om ni är ett sällskap är att utse in inköpare, sedan kan resten av gänget gå till någon av de många utomhusbarer som ligger inom snubbelavstånd.

Sippi är betydligt trevligare än vad den här bilden antyder…

Italienska Osteria Sippi på Sandelstrasse 10A är raka motsatsen till Jakoubi. Här serveras vällagad italiensk mat och det tar tiiiid. Det gör dock ingenting eftersom Sippi är en sån där restaurang där man omedelbart känner sig hemma. Trots att det ofta är full rulle har personalen alltid en stund över för att prata, tipsa och bara vara allmänt nyfiken. Otroligt trevligt.

Sippis meny är inte jättelång, men allt är mycket vällagat – oavsett om det är pasta med kanin, krämig risotto eller entrecote på argentinskt kött. Och missa inte tiramisun om du är lagd åt det hållet, storleken är sådan att den med fördel kan delas på två.

Vinlistan är också imponerande och ber du om råd kan du vara säker på att få något som passar till det du äter.

Boka bord, särskilt om du vill sitta ute en varm sommarkväll. Du kan också hänga i baren, ta ett glas vin och prata med personal och andra gäster.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *