Art Deco, Art Nouveau och marknader (Bryssel, Belgien, 5/10, 2013)

Det finns två grenar Bryssel är rätt svårslagna i. Det ena är byggnader och inredningsgrejer i Art Deco och Art Nouveau (eller Jugend som vi och tyskarna kallar det) och det andra är marknader. Målsättningen med dagen var att få en rejäl dos av båda.

Jag började därför med att promenera nerför Rue de la Victoire (för att det inte ska bli allt förvirrat kommer jag att hålla mig till gatornas franska namn, på en del gator finns det fyra olika namn!). På Victoire dräller det av hus framförallt i Art Deco-stil och det är lätt att få riktigt ont i nacken när man kikar på fantastiska dörrar, fönster, burspråk och takkrön.

Marknaden på Place Jourdan.

Oliver i alla former och några till.

Därför var det en lättnad när jag kom fram till dagens första marknad. Det var marknaden på Place Jourdan (www.marchejourdan.be) som hålls varje lördag fram till 13.30. Det är ingen stor marknad, men här finns både mat och kläder och jag hittade några riktigt bra stånd. Högst upp på min topplista var ett stånd som sålde oliver, torkad frukt, nötter och arabiska kryddor. Dels var det ett av de vackraste stånd jag någonsin sett och sedan var sorteringen makalös. Jag räknade till 31 sorters oliver som kostade från 4 upp till 6 euro per kilo! Det blev med andra ord en rätt tung kasse innan jag var klar.

Brysselpolis

Gammaldags, men effektivt, polisarbete till fots.

Med en rätt snedbelastad axel fortsatte jag promenaden neråt Bryssels gamla centrum och Place du Jeu de Balle. Här ligger marknaden Marché aux Puces (www.marcheauxpuces.be) som är en loppmarknad med antika inslag. Den är jättelik och öppen mellan 06.00 och 14.00 varje dag året runt. Här fick jag också tillfälle att studera en form av gammaldags och mycket effektivt polisarbete som är helt utdött i vår del av världen. Här patrullerade en ståtlig äldre polis till fots, pratade med folk och delade ut förmaningar. När någon stod felparkerad blåste han hårt i sin visselpipa och vips kom syndaren rusande med andan i halsen och tusen förklaringar. ”Han håller ordning på alla här”, kommenterade en av försäljarna med skräckblandad beundran.

Cykel att hyra i Bryssel.

Hyrcykel i Bryssel.

För att slippa släpa alla grejer bestämde jag mig sedan för att hyra en cykel. Det finns ett hyrsystem som liknar det i Stockholm (fast cyklarna här nere är betydligt rejälare) och kallas Villo! (www.villo.be). Det är rätt knepigt att komma igång med hjälp av kreditkortet, men jag fick hjälp av en mer rutinerad turist och sedan gick det som en dans. Den fasta kostnaden är 1,60 euro per dag, första halvtimmen är gratis, nästa halvtimme kostar 0,5 euro och sedan ökar det successivt tills det kostar 2 euro/halvtimme. Det lönar sig med andra ord att ställa in cykeln i ett av de ställ som finns runt om i stan och plocka ut en ny cykel när man ska vidare.

Med cykelns hjälp tog jag mig till nästa marknad på Chaussée de Waterloo. Jag har i ärlighetens namn inte lyckats hitta någon info om denna marknad, så jag gissar att det var något tillfälligt lokalt jippo. Det finns massor med marknader i Bryssels olika delar. Klicka här för en länk till de vanligaste, men tänk på att det finns en massa andra marknader om du orkar ta dig en bit utanför centrum.

Till sist tänkte jag dela ut en liten gåta. Här nedanför finner du bilder på något som finns bredvid porten på så gott som alla hus som är byggda runt sekelskiftet. Om du kan klura ut vad det är så skriv en kommentar till det här inlägget!

P1070066P1060999P1060998P1060992P1060994P1060995P1070003P1070004P1070005P1070024P1070025P1060997

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antikviteter, Arkitektur, Belgien, Bryssel, Kläder, Marknader, Mat och Dryck och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Art Deco, Art Nouveau och marknader (Bryssel, Belgien, 5/10, 2013)

  1. Hobbe skriver:

    Stövelkrats

  2. Anette skriver:

    Utkastare för takavvattning, kanske?

  3. Cecilia skriver:

    Kan det vara ett inkast för ved eller kol? Fast det är det nog inte….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *