Gratis kultur, marathon och största marknaden (Bryssel, Belgien, 6/10, 2013)

I går kväll var det dags för en överdos kultur. Första lördagen i oktober har man sedan 10 år nämligen något som kallas Nuit Blanche (www.nuitblanchebrussels.be) i Bryssel.  Det är ett franskt talesätt som betyder ungefär ”en natt då man aldrig går och lägger sig” och det stämmer säkert för rätt många i Bryssel den här dagen då det är massor av kulturevenemang runt om i staden.  Klockan 19.00 drar man igång och de sista evenemangen slår inte igen portarna förrän 10 timmar senare.

Nuit Blanche i Bryssel.

Kul dansföreställning med oklart syfte.

Alla evenemangen är helt gratis och inget går att boka i förväg. Är det något man gärna vill se som går av stapeln i en liten lokal är det med andra ord bara att ställa sig i kö och det var det många som gjorde. Själv hann jag med ett par dansföreställningar (uppriktigt sagt så förstod jag inte riktigt vad någon av dem handlade om, men häftigt var det!), en konsert, några installationer och ett par performanceföreställningar. Totalt var det 28 programpunkter och man räknar med att det var ungefär 100 000 människor ute på gatorna. Grymt kul!

Bryssel Marathon.

Löparna försvinner ner i underjorden vid Place de la Justice.

Själv pallade jag inte särskilt länge eftersom jag körde tidig uppgång idag då det var dags för nästa stora evenemang – Bryssel Marathon (www.brusselsmarathon.be). Stora delar av centrum stängs av och några tusen löpare släpps iväg med start vid niotiden. Ingen har särskilt bråttom med att plocka bort avspärrningarna så det går utmärkt att promenera runt på helt bil-, buss- och spårvagnstomma gator när löparna dragit förbi.

Gare du Midi Market.

Europas största marknad?

Självfallet kunde jag inte motstå frestelsen att cykla till ytterligare ett par marknader. Först ut var antikmarknaden på Place du Grand Sablon. Den var i ärlighetens namn inte så upphetsande, vilket kanske delvis berodde på att antikhandlarna var väldigt morgontrötta den här söndagen och många av stånden var stängda. Jag cyklade därför vidare till Gare du Midi Market där det var ett enormt tryck. En del hävdar att det här är Europas största marknad. Hur det är med det ska jag låta vara osagt, men helt klart är att man lätt kan tillbringa en dag här utan att ha tråkigt. Man löper dock en stor risk att äta ihjäl sig på alla de godsaker som finns i stånden.

Restaurang Oma.

Farmors mat?

På vägen från marknaden råkade jag snubbla över en liten restaurang som heter Oma (www.chezoma.be). Den ligger på 129 Rue Jourdan och drivs av två unga tjejer med hälsoambitioner. Här serverade de en otroligt fräsch söndagsbrunchbuffé inklusive drick och kaffe för 17 euro. Folkligt, fullsatt och inte en turist så långt ögat nådde.

Mätt och belåten kunde jag sedan ta mig ut till flygplatsen och sätta mig på SAS-kärran (www.sas.se) som tog mig hem via Köpenhamn och trevliga flygplatsen Kastrup (www.cph.dk). Jag önskar att Arlanda (www.swedavia.se) kunde låta sig inspireras en smula av grannarna i söder vad gäller till exempel restaurangutbudet.

Skoskrapa i Bryssel.

Skoskrapa i Bryssel.

PS! De mystiska bilderna som syntes på förra sidan är förresten inte kolinkast, takavvattnare eller ljushållare utan skoskrapor! Runt sekelskiftet var gatorna i Bryssel obeskrivligt skitiga och därför fann skoskrapor utanför varenda port. Otroligt många av dem är också bevarade.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Belgien, Bryssel, Dans, Löpning, Marknader, Mat och Dryck, Musik, Teater och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *