Halvpension med ostron och hummer för 240 kronor natten (Addo Elephant NP – Mnceba, Sydafrika, 11 januari, 2020)

Två kudutjurar har en uppgörelse under överinseende av en gammal elefanttjur.

Efter ett par timmars game viewing i Addo Elephant National Park (www.sanparks.org) lämnar vi parken och åker vidare mot Mnceba, som ligger efter den del av östkusten som kallas Wild Coast. Här har vi hittat ett litet backpackerställe som ser lovande ut. Mbotyi Mountain Bush Camp (www.mbotyimountainbushcamp.co.za) sticker ut på den utmärkta lokala logisajten Lekkeslaap (www.lekkeslaap.co.za).

Mbotyi är enkelt men charmigt!

Resan tar en bra stund (vi passerar bland annat Nelson Mandelas hus i Qunu och museet som är tillägnat honom) och det hinner bli mörkt innan vi närmar oss campen. Vägen har tagit mycket stryk av regnet och sista biten är ren 4×4-körning. Att det ska ligga en camp här känns osannolikt ända till vi plötsligt är framme.

Campen är väldigt basic, men otroligt charmig och läget är oslagbart. Den ligger på en bergshöjd omgiven av tät, nästan djungelliknande, skog. Vid horisonten öppnar sig havet och där kan man skymta de vita, ödsliga stränderna.

Jan i köket.

Om du bor här betalar du 370 rand per dygn och person, men då ingår frukost och middag. Och det är inte vilka middagar som helst. Första kvällen kommer vi fram sent och då står ett jättefat med ostron som plockats under dagen och väntar på oss som förrätt! Andra middagen är det pinfärska gratinerade musslor till förrätt, grillat vilt som ”mellanrätt” samt grillad biff och dagsfärsk hummer till huvudrätt…

Kung i campen är Jan, som sköter allt. Han tar hand om gästerna, fixar utflykter, lagar maten, men framförallt är han väldigt, väldigt trevlig och en outsinlig källa till kunskap. Innan han tog över campen åkte han under tre år runt i Sydafrika på sin skoter med en budget på 3 500 rand (drygt 2 000 kronor) per månad! 35 000 kilometer blev det, så det är inte många vägar han inte sett.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *