Konserthall i ministad, äventyr bland trädtopparna och mysigt minispa (Jõhvi, Alutaguse, Estland, 25/4, 2013)

Ibland blir man en smula överraskad när man är ute och reser i världen. Det blev jag när vi anlände till staden Jõhvi i Estland. Här bor  12 000 invånare, men man har en fantastisk konserthall (www.concert.ee) med två scener, egen musikskola och ett 40-tal anställda. Hit kommer stora erkända artister och spelar för fulla hus och man har en balettfestival i maj som säljer slut fortare än Lucky Luke drar sin revolver. Det är ungefär som om det skulle finnas ett stort konserthus i Flen – något som jag har svårt att se framför mig…

Alutaguse bjuder både på ziplines och skidspår.

Att susa runt bland träden i Alutaguse är barnsligt roligt.

När själen fått sitt kan det vara en bra idé att ta sig till äventyrsparken Alutaguse Adventure park  (www.alutaguse.com) som bjuder på olika banor högt uppe i träden. Banorna avslutas alla med ziplines (långa vajrar som man glider nerför iförd en sele) varav den längsta är 400 meter. Eftersom jag är ganska barnslig var det inte svårt att väcka barnet i mig. Jag kan bara tänka mig vad kul det skulle kunna vara med hela familjen. En extra bonus var att vår handledare genom banorna var den estniska skidåkaren Peeter Kümmel som kört två olympiader och som hållit sig bra framme under säsongen med en sjätteplats i sprint som bästa resultat. Under vintrarna är det väldigt poppis att lägga sig på träningsläger Alutaguse och det finns också enkla rum för en mycket överkomlig summa.

Moisahotel ligger i en gammal herrgård.

En härlig bassäng på Moisahotel.

På eftermiddagen hamnade jag på Moisahotell Meintack (www.moisahotell.ee). Ett väldigt mysigt litet hotell ute på landet som ägs av kommunen. De har en liten, men väldigt trevlig, spaavdelning med pool, bubbelpool och ett par olika sorters bastu. Att allt drivs med miljövänlig energi (solenergi och jordvärme) är extra kul i dessa trakter där allt annars får sin energi från oljeskiffer. Jag höll på att ramla av stolen när de berättade vad det kostade att bo här – för 60 Euro får man ett utmärkt dubbelrum, frukost och fri tillgång till spaavdelningen. Det är ju ungefär vad vi får lägga upp för att bo på vandrarhem i vår del av världen. För en timmes massage får du lägga till 30 Euro. Sen är det kanske lite si och så med engelskkunskaperna och insikten om hur man bedriver ett countryspa, men med den prislappen kan jag bjuda på det!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Estland, Mat och Dryck, Musik, Skidåkning, Spa och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *