Spastrand, hemlig atomstad och uppbyggd borg (Toila, Sillamäe, Narva, Estland, 24/4, 2013)

Att bo på Toila Spa Hotel  (www.toilaspa.ee) i Toila i Estland har sina fördelar, då kan man nämligen inleda sin dag med 45 minuters massage. Att sakta vakna till liv på en massagebänk i ett varmt rum med lugn musik måste var det ultimata sättet att starta en dag. Jag toppar med härlig estnisk yoghurt med massor av blåbär och svarta vinbär och är sedan förberedd för en lång dag i Ida-Virumaa.

Sillamäe ver en sovjetsik atomstad.

Sillamäe var så hemligt att staden inte ens existerade.

Första stopp för dagen är Sillamäe (www.sillamae.ee). Staden byggdes av ryssarna och här utvann man bland annat det radioaktiva material som man använde till sin första atombomb. Av den anledningen var staden helt stängd och hade inte ens ett namn. Den gick istället under namnet Leningrad 15. Eftersom verksamheten var topphemlig och de 30 000 personer som bodde här hade begränsad rörelsefrihet la man rätt mycket krut på staden och dess byggnader för att invånarna skulle trivas. Är du intresserad av stalinistisk arkitektur är det här ett eldorado.

Narva-Joesuu är byggd i funkisstil.

Spahotellet byggdes med ritningar från 30-talet.

Är din arkitektoniska böjelse istället funkis är spahotellet Narva-Jõesuu (www.narvajoesuu.ee) ett bra tips. När man skulle bygga huset 1961 letade man fram gamla ritningar som var gjorda på 30-talet för ett spa i en annan stad som aldrig blev av. När man långt senare fick fram pengar för att renovera var huset redan kulturskyddat och därmed ser det fortfarande ut som det var tänkt på 30-talet. Riktigt häftigt. 20 meter från hotellet ligger 12 kilometer fantastisk sandstrand och åt andra hållet massor av hus som är rester från Narva-Jõesuu (www.narva-joesuu.kovtp.ee) storhetstid som kurort på 1920-talet.

En bit längre bort efter strandvägen ligger Meresuu Spa & Hotel  (www.meresuu.ee). Det är betydligt tjusigare och är objektivt sett betydligt bättre, men är inte lika charmigt.

Borgen i Narva.

I november spelar man upp slaget vid Narva vid borgen.

När man är i de här trakterna är det självfallet omöjligt att åka förbi Narva (www.narva.ee) där en mycket ung Karl XII spöade ryssarna rejält år 1700. Det här är något som estländarna är extremt medvetna om. Narva var en mycket vacker barockstad som förstördes helt under striderna mellan tyskar och ryssar 1944. Stora delar av den stora borgen förstördes också, men har successivt byggts upp och är idag en imponerande byggnad. Här finns också ett fint museum (www.narvamuuseum.ee) och en borggård där man under sommarperioden visar upp och säljer gamla hantverk – ungefär som man gör på Skansen. Jag provade rökt nejonöga på grovt svart bröd och pepparrotsbrännvin, en fantastiskt bra kombination. Vill du stanna över natten är Hostel Elektra (www.elektra.nev.ee) ett enkelt och billigt, men trevligt, hostel i Narva.

Barockslottet Maidla Manor.

Maidla Manor är både skola och restaurang.

Nästa stopp var Maidla Manor (www.maidla.ee), ett barockgods som tjänar som skola dagtid och används som festlokal och restaurang när eleverna inte är på plats. Ett fantastiskt utnyttjande av ett underbart hus där det mesta är i originalskick och renoverat med varsam hand. Här bjöds det bland annat på rökt ost och rökta grisöron, faktiskt väldigt mycket godare än det låter som!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Estland, Historia, Hotell, Mat och Dryck, Spa och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *