Långsam resa mot alperna (Stockholm-Helsingör-Lübeck-Hamburg-Lörrach, 20-21/1, 2013)

På torsdag eftermiddag bar det av med bil mot Schweiz. Det kan tyckas helt vansinnigt att köra bil från Stockholm till Schweiz för en veckas skidåkning, men det beror lite på hur man lägger upp det.

Maravilla i Helsingör.

Maravilla i Helsingör.

Min taktik är att sticka strax före middag, köra via färjan i Helsingborg (www.scandlines.se) till Helsingör och övernatta där. I år letade jag rätt på ett B&B fem km söder om Helsingör som heter Maravilla, det gjorde jag via den utmärka siten (www.net-bb.dk). 650 danska kronor för en liten lägenhet (inklusive enkel frukost) där man kan bo tre personer tycker jag är rätt överkomligt.

Sänkta skepp blev arkeologisk skatt.

Sänkta skepp blev arkeologisk skatt.

När jag vaknar är jag turist under en ganska lugn dag. Den här gången var första stoppet vikingaskeppsmuseet i Roskilde (www.vikingeskibsmuseet.dk). Museet är skapat runt fem vikingaskepp som hittades i området på 60-talet. Skeppen hade sänkts för att fungera som spärr för fientliga fartyg och låg precis intill varandra. Därför blev det bingo i skepp för marinarkeologerna. Utställningen är enkel, men kanske just därför väldigt intressant. Här finns också verkstäder där man bygger båtar med samma metoder som på vikingatiden och sådant är jag en smula svag för…

När jag kunde slita mig från skeppsbyggandet ställde jag in GPS:en på Lübeck och tog mig dit via färjan mellan Rödby och Puttgarten (www.scandlines.se). På de 45 minuter det tar hinner man precis stoppa i sig lunch, mycket effektivt…

Gamla hus är det gott om i Lübeck.

Gamla hus är det gott om i Lübeck.

Det blev ett par timmar i den gamla Hansastaden Lübeck (www.luebeck-tourism.de) som väl inte visade sig från sin bästa sida eftersom det var regnigt, blåsigt och allmänt trist väder. Men oavsett vädret är det inte svårt att förstår varför alla gamla byggnader, de vindlande gränderna i Gamla Stan och kyrkorna gjort staden till ett UNESCO världsarv (www.whc.unesco.org). Efter välbehövlig uppvärmning på ett klassiskt café var det dags att åka vidare mot Hamburg. Här blev det middag på Restaurang Heimat som ligger i trendiga hotellet 25 Hours (www.25hours-hotels.com) i det lika trendiga nyrenoverade hamnområdet.

Vägen till biltåget går rakt genom stationen!

Vägen till biltåget går rakt genom stationen!

Nästa anhalt var tågstationen Hamburg Altona. Härifrån går många av de tyska biltågen (www.dbautozug.de) som jag är väldigt svag för. Vid niotiden rullade jag ombord bilen och tog sedan plats i en liggvagn. På morgonen blir man väckt med en frukostpåse och en stor mugg varmt te (eller kaffe om man hellre vill ha det). Sedan kan man pigg och utvilad rulla av i exempelvis Lörrach i södra Tyskland och därifrån är det bara ett par timmar till schweiziska Jungfrauregionen (www.jungfrauregion.ch) där det finns precis hur mycket skidåkning som helst!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Biltågsresor, Danmark, Hamburg, Historia, Mat och Dryck, Museum, Schweiz, Skidåkning, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *