Morgontidig marknad och trädgårdsmässan som ska vända Hamburgs Rosengård (Hamburg, Tyskland, 2/6)

Fischmarkt i Hamburg.

Det är svårt att tro att denna vild är tagen vid sjutiden på söndag morgon.

För att se marknaden Fischmarkt (www.hamburg.de) i Hamburg, som har öppet varje söndag året runt, bör man vara hyggligt morgonpigg eller ha sena nattvanor. På sommaren öppnar marknaden redan 05.00 och på vintrarna 07.00. Från början var det säkert en renodlad  fiskmarknad, men numera är det inte särskilt många stånd med fisk utan här finns också en hel del frukt och grönt och annan mat samt en  del vanligt krimskrams. I den stora hallen som tidigare var fiskhall är det nu restauranger och här kör man också livemusik från två scener. Har du inte fått  nog av dans under natten kan du till och med ta en svängom. För att använda en något sliten klyscha är det festligt, folkligt och fullsatt – klockan sju en söndag morgon! Halv tio på förmiddagen är allt över och renhållningsarbetarna tar över.

Skaterink i Wilhelmsburg.

Skaterinken blir kvar i Wilhelmsburg när utställningen är över.

Min nästa anhalt kan inte beskyllas för att bjuda på fest i samma bemärkelse. IGS – International Garden Show 2013 (www.igs-hamburg.de) var tvärtom en lugn tillställning. Mässan (som är 150 hektar stor!) hålls i en del av Hamburg som heter Wilhelmsburg. Det är en stor ö i Elbe som drabbades oerhört hårt av de enorma översvämningarna 1962. Det var redan innan översvämningen en fattig del av Hamburg och i samband med översvämningen flyttade massor av människor därifrån. Wilhelmsburg har aldrig riktigt hämtat sig och det har varit lite av Hamburgs Rosengård.

Monorail på International Garden Show i Hamburg.

Monorailen kommer att plockas ner när mässan är över.

För att ändra på detta har man nu satsat stort med nya skolor, sanering av  gamla bostäder, nya bostäder i modern arkitektur och även trädgårdsmässan, som när den stänger i oktober ska förvandlas till en stor park med massor av aktiviteter. Fram tills dess kan man dock studera mängder av olika planteringar med ett internationellt tema. Stora delar av utställningen förnyas ständigt för att mässan ska följa årstidsutvecklingen. Utan att vara någon expert på trädgårdsmässor skulle jag dock vilja säga att det är mer av park än trädgård. En bonus var att kunna studera de kolonistugeområden som är hjärtat i utställningsområdet. Har du en förkärlek för trädgårdstomtar får du ditt lystmäte och lite till!

Efter ett par timmar satt det bra med lunch på restaurangen Wasserwerk (www.restaurant-wasserwerk-wilhelmsburg.de). Som framgår av namnet ligger den i det gamla vattenverket och för att hylla minnet av morgonens Fischmarkt valde jag ålsoppa till förrätt och stekt gös som huvudrätt. Ett utmärkt val visade det sig.

Scandlines Border Shop.

Här har många svenskar fyllt sina bilar.

Efter ålsoppan blev det bussfärd norrut och ett snabbt besök på Scandlines (www.scandlines.se) Border Shop (www.puttgarden.bordershoppa.se) där det varje dag matas ut obegripliga volymer öl, vin och sprit. Själv var jag så fascinerad av de mängder människor kan handla att jag helt kom av mig bland pallarna. Att komma ombord på färjan var som vanligt smidigt och odramatiskt. Jag är alltid lika förundrad över hur personalen i restaurangen på färjan lyckas servera en helt godkänd måltid till massor av människor på under en timme utan att det någon gång känns stressat. Sånt tycker jag är proffsigt!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hamburg, Marknader, Mat och Dryck, Trädgårdar, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *