Båtar, Beatles och ukulele (Hamburg, Tyskland, 1/6, 2013)

I Hafencity i Hamburg byggs det för fullt.

Hafencity är en av drivkrafterna i utvecklingen av Hamburg.

Hamburg låter kanske inte så kul, men faktum är att det hänt enormt mycket här de senaste åren. I dragkampen mellan Hamburg och Berlin börjar nu repet, som sedan återföreningen bara dragits i riktning mot Berlin, bromsas upp. En av anledningarna är jätteprojektet Hafencity (www.hafencity.com) där man exploaterar 150 hektar industrimark som ligger på öar i floden. Det är bokstavligen mitt i stan och här byggs det så det knakar. Det blir bostäder av alla sorter, kontor, hotell, restauranger, universitet, konserthall och mycket annat. Västra delen börjar bli rätt klar och någon gång runt 2025 räknar man med att allt ska vara på plats.

Franska krigsfångar byggde fartygsmodeller i ben och människohår.

Fartygsmodell byggd helt i ben och människohår.

Precis i kanten mellan det nya området och de gamla hamnmagasinen ligger marinmuseet International Maritimes Museum Hamburg (www.internationales-maritimes-museum.de). Det är nio våningar fyllda med saker med marin anknytning. Totalt handlar det om 40 000 föremål. Det mest häpnadsväckande är att mer än 80 % av objekten kommer från en enda man – Peter Tamm. Han fick sin första modellbåt när han var 6 år gammal och har samlat sedan dess. Han är nu 84 år och still going strong. Att han småningom blev ordförande för Springerkoncernen (www.springer.com) hjälpte nog till till i finansieringen av samlandet som måste ha kostat obegripliga summor. Det som berörde mig mest var de så kallade benfartygen (bone ships). De byggdes av franska krigsfångar som satt i flytande engelska fängelser efter Napoleonkrigen i början av 1800-talet. För att få tiden att gå och för att få lite extra pengar började en del fångar bygga modellfartyg av djurbenen som blev över från deras magra matransoner. Repen i riggen gjordes av fångarnas eget hår. En del av båtarna är fantastiska och är nu otroligt åtråvärda samlarobjekt.

Oberhafenkantine i Hamburg.

Krog med lutning.

Efter ett par timmars marin korvstoppning var det dags för riktiga korvar på en restaurang med marin anknytning – Oberhafenkantine (www.oberhafenkantine-hamburg.de) som också ligger i hamnområdet. Det var från början en kantin för hamnjobbarna och en av få som blev kvar när stuvarna försvann. Oberhafenkantine är lite extra spännande eftersom hela huset lutar rätt rejält. 5,9 grader mätte jag med vattpasset som jag har som app i min iPhone. Inget för de sjösjuka att promenera runt i…

Stefanie Hempel spelar sjunger och spelar Beatleslåtar på Ukulele.

Stefanie Hempel kan allt om Beatles tid i Hamburg och gör dessutom lysande Beatlestolkningar.

Dagens höjdpunkt var utan tvekan en vandring i Beatles fotspår med singer/songerwritern Stefanie Hempel (www.hempelmusik.de). 25 euro kostar en 2,5 timmar lång vandring. De flesta har väl en hum om att Beatles tillbringade mycket tid i Hamburg innan de slog igenom på allvar, men inte så många känner till att Hamburg faktiskt är den stad som Beatles gjort flest konserter i. De hade en bra bit över 300 spelningar här och de flesta var 5-6 timmar långa! Stefanie är en stor Beatlesfan och kan allt om gruppens härjningar i Hamburg. Hon guidar runt till alla kultplatserna och här och där plockar hon fram sin ukulele och spelar Beatleslåtar som har en anknytning till just den platsen. Hon gör det dessutom väldigt bra och med otrolig energi. En riktig 5-poängare! 

Originalbilden till John Lennons skivomslag tagen i Jäger-Passage.

Skivomslaget till John Lennons första soloskiva tagen i Jäger-Passage i Hamburg. Albumet kom ut 1975, men bilden togs i början av 60-talet.

Jag ser kanske inte riktigt lika cool ut som John Lennon, men bilden är i vart fall tagen på exakt det ställe där omslaget till hans första soloskiva plåtades.

Jag ser kanske inte riktigt lika cool ut som John Lennon, men bilden är i vart fall tagen på exakt samma ställe.

 

Kvällen avslutades på restaurang Freudenhaus (www.stpauli-freudenhaus.de) som är en typisk teaterrestaurang. Inte någon sensationell mat, men gott och väldigt trevlig service.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hamburg, Museum, Musik, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *