Missade Clapton, men tog punktligt tåg till nöjesparken Heide Park (Berlin–Wolterdingen, Tyskland, 31/5, 2013)

Hotell Michelberger (www.michelbergerhotel.de) i Berlin där jag bott de senaste två nätterna ligger precis intill multiarenan O2 World (www.o2world.com) där det arrangeras massor av konserter. I går kväll var det dags för Eric Clapton (www.ericclapton.com). Jag promenerade förbi arenan som tar 17 000 åskådare, men inte en enda legal biljett fanns att uppbåda och jag har blivit för feg för att satsa massor av pengar på en biljett som kan ha skrivits ut hur många gånger som helst. Därför blev det tidig sänggång istället för spontan konsert. Jag kan dock bjuda på setlistan från konserten.

Berlin Hauptbahnhof är en läcker byggnad.

Berlins centralstation invigdes 2006 i samband med fotbolls-VM.

På morgonen tog jag S-bahn (www.s-bahn-berlin.de) till Berlins nybyggda och häftiga Centralstation Hauptbahnhof. Där fick jag hjälp av en hjälpsam dam på Deutsche Bahn (www.bahn.de) att köpa biljett till Wolterdingen som ligger alldeles i närheten av Heide Park (www.heide-park.de) som var mitt nästa mål. Gillar man tåg är Tyskland ett paradis. Här finns nära 42 000 kilometer järnväg,  att jämföra med Sveriges 3 755 kilometer. Det blir 115 km järnväg per 1 000 kvadratkilometer yta i Tyskland. Samma siffra för Sverige är lite drygt 8 km och hur man än vänder och vrider på den siffran är vi väldigt långt efter! Det är också  uppenbart för alla som klivit på ett tyskt tåg att man satsar stenhårt på dem, vilket jag har svårt att känna när jag kliver på ett svenskt tåg. Jag hade två byten och den längsta tiden mellan ankomst och avgång var 7 minuter, men det gick helt utan problem.

Colossos är europas största bergochdalbana i trä.

Många träreglar har gått åt för att bygga Colossos.

Heide Park är Tysklands största nöjespark (till ytan) med totalt 85 hektar och ett 40-tal åkattraktioner. Eftersom den är så stor känns det inte packat trots att det kan vara väldigt många tusen besökare där samtidigt. Att det växer massor av stora träd överallt är också något som i vart fall vi vuxna uppskattar. Parken är sympatisk också på så sätt att man får plocka med sig egen mat och dryck in. Sist, men inte minst, är priserna riktigt hyfsade. En vuxen betalar 39,50 euro, barn 4-11 år 29,50 euro och de därunder går in gratis. Sedan är det bara att åka så mycket du orkar. Bokar du på internet är det dessutom 25 % rabatt på de priserna. Kör du bil ner och åker med någon av Scandlines (www.scandlines.dk) färjor, till exempel mellan Rødby och Puttgarten, kan du också få en rad rabatter genom att visa färjebiljetten.

Heide Park.

Så här lugn kan man se ut innan man börjat åka.

Redan innan man kommer in i parken ser man alla de berg-och-dalbanor som är parkens kännetecken. Här finns till exempel Colossos som är Europas största bana i trä (den läskigaste tyckte jag efter min rätt ovetenskapliga jämförelse…), Desert Race som accar som en F1-bil och Krake som inleds med ett rejält 180 graders fritt fall ner i en damm.

Kapten Svartskägg på Hotel Port Royal.

Svartskägg samlar trupperna på hotellet.

Om en dag inte räcker till går det att bo på Hotel Port Royal som är inrett helt i sjörövarstil. Om ni kan er pirathistoria så vet ni att Port Royal var en stad på Jamaica som hade ett minst sagt tvivelaktigt rykte på 1600-talet. Det värsta som kan hända på hotellet med samma namn är att du blir nersprungen av ett gäng sjörövare i 9-årsåldern som letar skatter och leds av hotellets notoriske kapten Svartskägg. När de små sjörövarna kroknat drar de sig tillbaka rummen som har 4-6 sängar. Man har en annorlunda prissättning där den första vuxna betalar 89 euro per natt, varje extra vuxen 29 euro och barn mellan 4 och 15 år 19 euro. De allra minsta är gratis. Med andra ord kan en hel familj bo riktigt bra för runt 1 300:-. I priset ingår också frukost. Sen finns det förstås en uppsjö med paket och specialerbjudanden. Däremot har de ännu inte upptäckta att dagens pirater behöver WiFi, så det får man röva till sig i lobbyn. För de mer ekonomiska sjörövarna finns också en enklare stugby.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Berlin, Hotell, Musik, Nöjesparker, Övriga nöjen, Stuga, Tågresor, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *