Norrmännens traditionella fylleinvasion och bästa vägen till Åre (Åre, Sverige – 21/3)

Att vara i Åre med bruten  axel är ingen jättehit, men avsaknaden av skidåkning gör å andra sidan att jag får mycket annat gjort.

Polisen laddar för en intensiv Skärtorsdag utanför Systemet i Åre.

I går var jag exempelvis ute på antropologiska studier. På Skärtorsdagen är nämligen allt stängt i Norge och då har norrmännen en intressant tradition. De kliver upp tidigt, sätter på sig illasittande kläder, proppar in så många människor som möjligt i en bil, kör över till Åre, köper så mycket öl och sprit som de har råd med/plats för, försöker sedan dricka upp så mycket som möjligt av ölen/spriten och kör runt, runt i byn med öppna fönster och stereon på full volym. När tillräckliga många av dem kräkts i bilen (eller utanför den) åker de hem igen och laddar för nästa skärtorsdag. Klicka här så kan du se hur det såg ut.

För norrmännen finns det bara ett sätt att ta sig till Åre. För oss andra finns det dock många olika varianter. Jag har provat alla tänkbara och otänkbara sätt och alla har sina för- och nackdelar. Här följer en snabb genomgång (ber redan nu om ursäkt för att tipsen är begränsade till de som har Stockholm som utgångspunkt):

Tåg

Nattåget från Åre går ända ner till Malmö.

Kan du sova i en skakande sovkupé där det antingen är för varmt eller för kallt och där det pågår ett neverending party på andra sidan den lövtunna väggen är nattåget det självklara valet. Du kliver på sent på kvällen och kliver av på morgonen i Åre (och vääääldigt tidigt på morgonen när du åker tillbaka till Stockholm). Som du säkert anat sover jag inte särskilt bra på nattåget (som dessutom kan vara rätt dyrt) så när jag åker tåg blir det ofta dagtåg. Jag gillar X2000 som avgår 16.00 och anländer till Åre 6,5 timmar senare. Hem går det ett par olika tåg vid 16-tiden som kommer hem runt 23.00. Det betyder att man kan åka skidor hela dagen och ändå vara hemma på kvällen. Tågen körs av SJ och Veolia och tidtabellerna finner du på (www.sj.se).

Flyg

Har du eget flygplan kan du landa på Åresjön under vintern.

Till Östersund går det att flyga med SAS (www.sas.se) från Arlanda och NextJet (www.nextjet.se) från Bromma. Vid en snabb blick kan de tyckas som att det är det överlägset snabbaste sättet. Det är det självfallet om du tillhör dem som kan anlända till flygplatsen med enbart handbagage i sista sekunden och sedan har egen transport mellan Östersund och Åre. Om du är som jag och vill vara i god tid för att slippa höja magsyrahalten mer än nödvändigt och sedan ska ta den hopplöst sega flygbussen till Åre så blir det dock ofta 4,5-5 timmar. Det är inte så stor skillnad mot tåget eller bilen. Har du flyglicens, eget plan och kan landa på Åresjön har du dock en svårslagen kombination.

Bil

Det stora diskussionsämnet är vilken väg man ska köra för att ta sig snabbast mellan Stockholm och Åre. Många kör E4 upp till Sundsvall och tar sedan till vänster till Östersund och Åre. Den vägen är drygt 65 mil och den kör jag bara om det är extremt dåligt väder (läs snöstorm).

Järvsöbacken ger en försmak av skidåkningen.

Bästa vägen är istället att köra upp förbi Gävle, svänga av på väg 83 och sedan fortsätta via Bollnäs och  Järvsö. I Järvsö, som är exakt halvvägs på den 60 mil långa resan, brukar jag stanna till på Restaurang Öje mitt på genomfartsvägen (Turistvägen 39, 0651-403 40). De kommer inte att vinna några inredningspriser, men serverar utmärkt kinamat till väldigt humana priser. Vill du inte ha kinamat finns det pizza och husmans också. Jag brukar beställa och sedan passa på att tanka på OKQ8-macken (www.okq8.se) i samma hus. På så sätt tar det inte mycket längre tid än det vanliga tankstoppet. Stärkt av den goda maten känns den andra halvan av resan via Ljusdal, Ytterhogdal och Svenstavik (missa inte vänstersvängen här, gör du det hamnar du först i Östersund) inte lika lång. Hela resan brukar ta 6-7,5 timmar beroende på trafik, väder, matstopp eller ej och hur tung gasfot man har.

Ytterligare ett alternativ, som numera förmodligen är det allra snabbaste, är att köra E4 ända upp till strax innan Hudiksvall och här ta vänster mot Ljusdal. Fördelen med denna väg är att man har 110-väg ända tills man svänger av från E4 och att det på många bitar är mer än två filer, med andra ord lättare att köra om.

Buss

Du kan också åka buss med Årebussen (www.arebussen.se). Enkelresan kostar 420 kronor och tar 8,5 timmar. I ärlighetens namn har jag dock inte provat att åka buss.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Bussresor, Flygresor, Mat och Dryck, Skidåkning, Sverige, Tågresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *