På lina i trädtopparna (Storms River, Tsitsikamma, Sydafrika, 5/1, 2014)

Det är gott om adrenalinstinna upplevelser i och kring Plettenberg i Sydafrika. Förutom havsaktiviteterna finns det trave landbaserade upplevelser som bisarrt höga bungy jumps, canyoning (som här nere kallas kloofing), utmanande vandring, klättring, forsränning, ridning, etc.

För säkerhets skull är man kopplad till två vajrar under turerna mellan trädtopparna.

För säkerhets skull är man kopplad till två vajrar under turerna mellan trädtopparna.

Denna dag väljer jag dock canopying i Storms River med Stormsriver Adventures (www.stormsriver.com). Canopying innebär att man klättrar högt upp i de jättelika, urgamla träden som växer här. Väl uppe kopplar man in sig på vajrar som går mellan träden. Med hjälp av en liten trissa åker man sedan i hög fart mellan träden. Rysligt kul och har man lite respekt för höjder pirrar det dessutom rätt bra i magen när man står på en lite plattform 30 meter upp i luften. Det hela är dock oerhört säkert. Jag har gjort det här på många andra ställen i världen (då kallas det ofta zipline) och metoden i Storms River är utan tvekan den allra säkraste jag stött på.

Det roliga med canopying jämfört med zipline är att man rör sig högt uppe i vackra trädkronor med växter, fåglar och andra djur. Jag hade till exempel närkontakt med en kameleont som var nyfiken på vem som susade runt i hans rike. Hela utflykten omfattar tio olika linfärder där den längsta är nästan 100 meter. 495 rand kostar äventyret och då ingår också en stor tallrik smaskiga varma mackor, sallad och dricka efter fullföljt uppdrag. En hel del av pengarna går dessutom till olika projekt i byn.

Nature´s Valley är nästan ofattbart vackert.

Nature´s Valley är nästan ofattbart vackert.

På vägen tillbaka åker jag ner till Natures Valley (www.natures-valley.com) som är en liten oförstörd by längst ner vid havet och som nås vi en vidunderligt vacker väg som slingrar sig nedför bergssluttningen. Det är den enda byn i Sydafrika som ligger mitt i en nationalpark – Tsitsikamma (www.sanparks.org). Här finns en hel del sommarhus, men nästan alla är med sydafrikanska mått mätt väldigt små och på något sätt känns det som att tiden stått stilla här sedan 70-talet. Enda näringsstället här nere är Nature’s Valley Trading Store som serverar rejäl och god mat och också har en liten affär.

Här säljer man ost från egna kossor.

Här säljer man ost från egna kossor.

På vägen tillbaka snubblade jag också över en ny bekantskap – Naturesway Farmstall. Här säljer de organiskt odlade grönsaker samt en massa olika mejeriprodukter som kommer från de Jerseykor som betar 50 meter från butiken/restaurangen. Här finns det bland annat bra ost, som är en av få produkter jag riktigt saknar när jag är i Sydafrika.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Canopying/zipline, Djur och natur, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *