Ridtur på amerikanska hästar och titt på största teleskopet (Sutherland, Sydafrika – Fraserburg, 31/3, 2018)

Det här blir en riktig aktivitetsdag. Först ger vi oss ut till farmen Blesfontein (www.blesfontein.co.za) där man har hästar och ridning. Och man är noga med att berätta att det inte är vilka hästar som helst, utan Appaloosas som härstammar från de kusar som ursprungsbefolkningen i Nordamerika red på. I vilket fall som helst är hästarna väldigt trevliga att rida på.

Hästarna på Blesfontein går helt lösa på markerna. Här tar de en titt på receptionen.

Tyvärr blir det en ganska lugn tur. Nicol och Marina, det mycket gästfria par som driver farmen, har haft lite otur med gäster som sagt att de rider som Geronimo, men sedan ramlat av så fort hästarna satt fart.

För de som vill stanna på Blesfontein har man flera trevliga enheter för självhushållning som kostar från 330 rand per person och natt. Det finns också ett ödslig beläget hus dit man tidigare flyttade under de kalla vintrarna. Nu är det bara djuren och de som sköter dem som gör flytten. Det betyder att även detta fantastiska, men primitiva, hus kan hyras för en billig peng.

Den som beställer i förväg kan också få frukost samt prova på Marinas matlagning på kvällen. Då använder man självfallet råvaror som finns på farmen och oddsen för att du får lamm är ganska låga…

Spegeln på SALT är är 11 meter i diameter och kan spana 130 miljoner ljusår bort i universum!

Vi har dock inte tid att stanna eftersom vi ska ge oss iväg till den stora attraktionen i Sutherland. Den går under det ståtliga namnet Southern African Large Telescope (SALT) (www.salt.ac.za). Det är ett jättelikt teleskopsom ligger på en isolerad höjd i det ödsliga landskapet. För 60 rand får man en rejäl guidad tur och tillfälle att komma in i två av de många teleskop som samsas på bergsplatån på 1 800 meters höjd.

Även om man inte får kika genom något teleskop är det väldigt kul att se de enorma konstruktionerna. Det största teleskopet har en spegel som är 11 meter i diameter och är uppbyggd av ett antal lösa delar som måste justeras in med ofattbar precision för att ge skarpa bilder från de otroligt avlägsna himlakroppar man siktar in sig på. För den som verkligen vill kika på stjärnor finns nattliga turer. Inne i Sutherland finns det också ett antal amatörastronomer som specialiserat sig på att visa stjärnorför stadens besökare.

Ett bröllop gjorde att vi hamnade i det här trevliga huset.

Natten planerar vi att tillbringa i Fraserburg. När vi kommer dit visar det sig dock att det är ett stort bröllop på gång och att alla rum (de är inte så många…) i den pyttelilla staden är uthyrda. Några mil från staden finns dock Ou Klipskuur. De har ingen hemsida, men kan hittas på Facebook eller via www.booking.com. Här får vi en väldigt trevlig stuga för 650 rand. Vid köksbordet slinker också det sista av den hemlagade lammgryta (som åkt hela veckan i vår fryslåda) ner.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lantgård, Mat och Dryck, Ridning, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ridtur på amerikanska hästar och titt på största teleskopet (Sutherland, Sydafrika – Fraserburg, 31/3, 2018)

 1. GS Ebbe skriver:

  Hej Clas,

  Riktigt intressant!
  Vi ska till Sydafrika nästa månad.

  Kostar det något att besöka SALT eller är det gratis entré som gäller?

  • Clas Johansson skriver:

   Det kostar något, men som mycket annat i Sydafrika är det en rätt försumbar kostnad. Jag minns uppriktigt sagt inte vad inträdesbiljetten kostade:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *