Knappt 20 mil på minimala vägar tar fem timmar (Calvinia, Sydafrika – Sutherland, 30/3, 2018)

Calvinia Guesthouse bjuder på frukost med leverstuvning.

Frukosten på Calvinia Guesthouse(www.calviniaguesthouse.co.za) i Calvinia går inte av för hackor. Förutom sedvanligt te, rostat bröd, yoghurt, fruktsallad, etc. ställs det fram en rejäl portion stekt lever! Urgott och väldigt mättande…

Omkörningsförbud! I Karoo? Vi såg inte en bil på hela dagen…

Idag är målet den lilla staden Sutherland. Det är bara runt 160 km kortaste vägen, men vi tar förstås den absolut minsta och krångligaste vägen. Stundtals är den inte mer än en stig och med jämna mellanrum måste vi öppna grindar som håller fåren på rätt ägor. Det är otroligt ödsligt och bedövande vackert.

SALT är ett av världens största teleskop.

Efter fem timmars körning kommer vi in i Sutherland, som i princip är berömt för en enda sak – det stora observatoriumsom ligger här. Det heter Southern African Large Telescope (SALT)(www.salt.ac.za) och står på en 1 800 meter hög bergstopp. Platsen är vald för att vädret är bra, luften ren och mänskligt skapat ljus så gott som obefintligt.

Sutherland är fullt av B&B:s och vi väljer The Blue Moon(www.thebluemoon.co.za) som har några trevliga rum för 380 rand per person och natt inklusive frukostoch dessutom bjuder på en bra restaurang.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Mat och Dryck, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *