Skrynklig karta och långsam klocka (Berlin, Tyskland, 7/2, 2015)

Jag håller på att fullända mina korta Berlinresor. I morse insåg jag att det smartaste sättet att åka över dagen är att köra ut till Arlanda själv, eftersom man då inte behöver några marginaler för försenade taxibilar, dessutom blir det billigare, då en dags parkering kostar 320:-.

Mitsubishis laddport.

Mitsubishis laddport.

För Air Berlins (www.airberlin.com) 06.30-flight räcker det om jag kliver upp precis före 05.00. Eftersom jag numera kör en Mitsubishi Outlander PHEV laddhybrid (www.mitsubishimotors.se) kan jag parkera på de särskilda miljöbilsplatserna precis vid ingången till lilla, smidiga terminal 2 där Air Berlin håller till. Från bilen är det raka spåret upp till Priority Pass Loungen (www.prioritypass.com) där man öppnar 05.30. Frukost i loungen och sedan är det max tre minuter till gaten, hur smidigt som helst.

När man lärt sig ankomsten till Berlin (www.berlin.de) går det blixtsnabbt att köpa en dagkort på kollektivtrafiken för 6:90 euro och åka in till stan. Idag var jag i centrum vid 09.00. Fyra timmar från sängen i Stockholm till centrala Berlin, det är svårslaget.

Kartan som går att skrynkla ihop.

Kartan som går att skrynkla ihop.

I Berlin får jag tillfälle att prova min nya Berlinkarta som är en så kallad Crumbled City map (www.palomarweb.com). Det är helt enkelt en stadskarta som är tryckt på textilmaterial istället för papper. Det gör att man kan skrynkla ner den i fickan precis som man vill. Faktiskt ganska praktiskt även om kartan inte är den mest detaljerade jag sett.

Slow är en annorlunda klocka.

Slow är en annorlunda klocka.

Jag har också börjat testa en annan nymodighet. Det är en klocka från schweiziska Slow (www.slow-watches.com) som nu lanserar ett helt nytt klockkoncept. Idén är lika enkel som genial. Urtavlan visar 24 timmar istället för 12 och man har skippat minutvisaren. Visst blir tiden lite mindre exakt, men hur många av oss behöver egentligen en klocka som visar exakta minuter?

Att urtavlan visar hela dygnet gör också att man blir mer medveten om hur dagen går. Slow är också perfekt på långa resor där stor tidsskillnad ibland göra att man har svårt att veta vilken halva av dygnet man befinner sig på. Sist, men inte minst, är den riktigt läcker. Grunddesignen är densamma på alla klockor, däremot finns den i en uppsjö av kombinationer med olika utföranden på själva uret samt armband i olika material och färger. Priserna ligger mellan 230-280 euro.

Weissbier i typiskt glas.

Weissbier i typiskt glas.

När det är dags för lunch i Berlin får jag en anledning att reflektera över restaurangpriserna här i relation till Stockholm. I går kväll gick jag in på den välfyllda hamburgerrestaurangen Phil´s Burger (www.philsburger.se) på Fleminggatan i Stockholm där man beställer vid disken och sedan sätter sig på en ledig plats. Där beställde jag en 160 grams hamburgare, en pommes och en fatöl. Den notan slutade på 198:-. Hamburgaren var helt OK, men inte något jag kommer att drömma om. Idag gick jag på en trevlig restaurang med bordsservering i berlinska Friedrichhain. Den utmärkta hamburgaren med pommes (plus en del andra tillbehör) kostade 6:90 euro och en stor weissbier strax under 3 euro, med andra ord ganska precis 90:-. Slutsatsen får du dra själv…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Flygresor, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *