Flyget som landar på vattnet i Kroatien

Veckans Tips, Vecka 8, 2015

Att flyga stora passagerarplan är, enligt mitt sätt att se det, bara ett sätt att förflytta sig. För att man ska kunna kalla det flygning tycker jag det ska handla om  mindre flygplan och jag tar gärna plats i ett litet plan när det ges en chans. Får jag välja helt fritt tar jag ett plan som kan landa på vattnet.

Denna klassiska Grumman Goose kommer säkert att locka flygentusiaster till Kroatien.

Denna klassiska Grumman Goose kommer säkert att locka flygentusiaster till Kroatien.

Därför blir jag mycket upplivad när jag upptäcker att man numera kan flyga sjöflygplan reguljärt i Kroatien. Det är European Costal Airlines  (www.ec-air.eu) som dragit igång flygningar i den vackra kroatiska skärgården. De flyger på Split (vill du läsa mer om Split kan du förresten klicka här), Pula och Rijeka på fastlandet samt öarna Hvar och Rab. De flyger med moderna Twin Otters (www.vikingair.com) som tar 19 passagerare samt det klassiska amfibieflygplanet Grumman Goose (www.antillesseaplanes.com) , en flygplansmodell som varit i trafik i nästan 70 år, men som fortfarande står sig bra i konkurrensen. Jag kan tänka mig att det kommer att anlända en och annan flygentusiast bara för att får möjligheten att flyga en Grumman Goose.

Flygresan från Split till Hvar i en Twín Otter kan kosta så lite som 19 euro.

Flygresan från Split till Hvar i en Twín Otter kan kosta så lite som 19 euro.

Jag tror att den mest använda linjen för svenskar kommer att bli flygningen från Split till Jelsa på ön Hvar. Den tar bara 13 minuter och sjöflygplanet har en egen terminal alldeles nedanför flygplatsen i Split dit både SAS (www.sas.se) och Norwegian (www.norwegian.com) flyger under säsongen. Det ska jämföras med färjan som går inne ifrån stan och tar 1,5 timme + anslutningstid. Det billigaste biljetten till Hvar med sjöflygplanet kostar bara 19 euro. Ska ni dit så boka! Bolaget kommer också att expandera till fler orter efter kusten, bland annat den vackra staden Sibenik.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Kroatien, Sol och bad och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *