Sofistikerad matlagning i överraskande område i Berlin

Veckans Tips, Vecka 12, 2017

Kockarna på Industry standard kan ses både genom fönstren ut mot gatan och från några av borden i restaurangen.

Kockarna på Industry standard kan ses både genom fönstren ut mot gatan och från några av borden i restaurangen.

En av de hetaste restaurangerna i Berlin just nu heter Industry Standard (www.industry-standard.de). Den ligger rätt långt söderut på Sonnenallee i stadsdelen Neukölln. Det är inte en del av Berlin som man förknippar med experimentell matlagning på hög nivå, snarare är det turkisk snabbmat som dominerar här.

På Industry Standard säger de själva att de är inspirerade av det rustika franska och italienska köket. Jag tycker dock snarare att de hittat en rätt egen stil där en del av charmen är att man tar reda på så mycket som möjligt av råvarorna.

På menyn just nu finns sådant som råbiff med kantareller och parmesan, makrill med gurka, blodpudding med stekt ägg och äpple, benmärg med sniglar och surkål samt torsk med zucchini och rökt cidersmörsås. Det kan låta basic, men rätterna är väldigt sofistikerat tillagade och smaklökarna får jobba hårt.

Benmärg ser man inte ofta på en meny, på Industry Standard är den dock en självklarhet.

Benmärg ser man inte ofta på en meny, på Industry Standard är den dock en självklarhet.

Priserna är synnerligen sansade i relation till vad man får. Däremot är portionerna små, någonstans mellan tapas och små huvudrätter. Med andra ord blir du inte mätt på en portion, men en del av idén är också att man ska testa flera olika rätter. Rätterna kommer i den ordning kockarna bestämmer och tanken är att alla runt bordet delar på alla rätterna i sann lätt anarkistisk Neuköllnanda.

Vinlistan är inte lång, men består av speciellt utvalda naturviner och biodynamiska viner från butiken Viniculture (www.viniculture.de), som specialiserar sig på just den här typen av viner. Butiken är för övrigt väl värd ett besök om du är nyfiken på naturviner.

Publiken är allt från äldre tyska par till unga dragartister i fullt utstyr på väg kvällens föreställning och servicen är precis lika trevlig mot alla gäster.

Är du intresserad av matlagning ska du förresten se till att du sitter vid bardisken eller får ett av borden precis innanför dörren, då har du full utsikt över vad kockarna gör.

Och glöm inte att beställa bord, att bara gå hit och hoppas på en plats är tyvärr ganska utsiktslöst.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Mat och Dryck, Tyskland och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *