Lurarna som dämpar oljudet på långresan

Veckans Tips, Vecka 14, 2017

Snygga Sennheiser Momentum On-Ear tar inte mycket plats när den är hopfälld.

Snygga Sennheiser Momentum On-Ear tar inte mycket plats när den är hopfälld.

I takt med att det blir allt mer folk på alla flygningar och utrymmet i ekonomiklass krymper för varje ny flygplansmodell så blir det viktigare och viktigare att kunna skapa sin egen privata sfär för att överleva längre flygningar.

Ett bra sätt att avskärma sig från omgivningen är att sätta på sig ett par hörlurar, ett ännu bättre att koppla lurarna till din egen underhållning och allra bäst är det om lurarna också har aktiv brusreducering – då får du både bra underhållning och väldigt lite bakgrundsljud.

Tekniken är enkel i teorin. Mikrofoner i lurarna fångar upp störande ljud och skickar det till en signalprocessor. Processorn skapar omvända ljudvågor och spelar upp dem i lurarna. Resultatet är tystnad. Bäst är systemet på att klara konstanta, monotona och dova ljud – precis sådana som man upplever på flygplan.

Beoplay är inte bara en hörlur med brusreducering utan också en modeaccessoar.

Beoplay är inte bara en hörlur med brusreducering utan också en modeaccessoar.

Det finns numera en rad hörlurar med brusreducering och numera dominerar trådlösa lurar, vilket självfallet är det smidigaste. Det finns dock två hakar, den ena är att vissa flygbolag fortfarande inte tillåter att man använder bluetooth och den andra att ljudet faktiskt blir aningen sämre. Men båda dessa problem kan du råda bot på genom att koppla in den sladd som följer med de flesta trådlösa lurar, då kan du också koppla in dem på planets underhållningssystem.

Vad ska man då välja för lurar? Ja, det handlar mycket om tycke och smak. De flesta fungerar godkänt rent tekniskt vad gäller grundfunktionerna. Sedan handlar det om sådant som funktioner, batteritid, design och storlek. Speciellt det sista tycker jag är en viktig detalj när man ska flyga, en del av lurarna är enormt stora, medan andra är små och dessutom kan fällas ihop.

Som i så många andra fall får du vad du betalar för. Det finns lurar från under tusenlappen till uppemot 5 000 kronor. Vill du ha både prestanda, läcker design och lite extra status kan du slå till på Bang&Olufsens Beoplay H8 eller H9. Själv har jag fastnat för Sennheiser Momentum On-Ear som är ett par tusenlappar billigare och blir väldigt små när de fälls ihop.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Hemelektronik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *