Bohemisk sydafrikansk B&B i högsta klass

Veckans Tips, Vecka 16, 2017

De flesta av rummen ligger i denna lite modernare byggnad, medan matsal och ett par rum finns i det ursprungliga huset funnits här länge.

De flesta av rummen ligger i denna lite modernare byggnad, medan matsal och ett par rum finns i det ursprungliga huset funnits här länge.

Sydafrika är ett förlovat land för de som gillar att bo på personliga B&B:s av hög klass. I snart varenda liten ort finns det B&B som överraskar både med kvalitet och pris. Den politiska huvudstaden Pretoria är inget undantag från den regeln.

Högst upp på listan över bra B&B i Pretoria, som jag provat, kommer Mont d´Or (www.montdorpta.co.za) som har underrubriken ”Bohemian House” i namnet. Så särskilt bohemiskt är det dock inte – om man inte med det menar att det är personligt, väl inrett, bekvämt och har spännande gäster. Den trevlige ägaren är inte heller speciellt bohemisk, däremot gör han det mesta som tänkas kan för att du ska få en trevlig vistelse.

Mont d´Or ligger i Waterkloof Ridge, som är favoritområde för många av de diplomater som bor i Pretoria. Faktum är att Pretoria är den stad i världen där det finns näst flest ambassader i hela världen. Jag tror London ligger etta på den listan. Den svenska ambassadören Cecilia Julins residens ligger också i Waterkloof Ridge. Det är en väldigt läcker byggnad ritad av Anders Landström och den öppnades så sent som 2003. Får du en chans att ta en närmare titt på residenset så ta den! Det är bara fem minuters körning dit.

Poolen är det självklara stället att samlas på för att relaxa, ta en drink och prata med övriga gäster.

Poolen är det självklara stället att samlas på för att relaxa, ta en drink och prata med övriga gäster.

Men åter till Mont d´Or. Centrum för aktiviteterna är den trevliga matsalen och poolområdet. Poolen är inte stor, men här kan man sitta i solen eller skuggan beroende på årstiden och här finns en bar där man förser sig själv och skriver upp vad man förser sig med på en lista, ett sympatiskt sätt att lösa detta på.

Mont d´Or har totalt 8 rum och 2 sviter, alla med individuell inredning. Jag gillar också att alla rum och sviter har samma pris oavsett årstid. 1 700 rand (en dryg tusenlapp med nuvarande valutakurs) kostar ett rum för två personer med sedvanlig sydafrikansk frukost i storformat. Bor du ensam kostar det 1 200 rand. Det sägs för övrigt att en av våra yngre kvinnliga kungligheter bodde är under ett besök i Pretoria, men det kan ledningen förstås varken bekräfta eller dementera…

När man vill ha en bit mat i magen ligger Mont d´Or också bra till, nedför backen och över den smala dalgången, på vars sida hotellet ligger, finns ett litet centrum med några riktigt bra restauranger. I Europa hade det varit snubbelavstånd, men eftersom vi är i en afrikansk storstad är det bil som gäller även för denna lilla utflykt.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *