Största utförstävlingen och James Bonds bergstopp (Mürren, Schweiz, 25/2, 2013)

Mürren (www.muerren.ch) där jag just nu befinner mig är den alpina tävlingsåkningens vagga. Här stakades den första slalombanan av engelsmannen Arnold Lunn på 1920-talet och 1931 hölls de första världsmästerskapen i utförsåkning.

Utsikten från Inferno Rennens startplats är helt  OK.

Utsikten från Inferno Rennens startplats är helt OK.

Sedan 1928 körs också Inferno Rennen (www.inferno-muerren.ch) varje år i januari. Det är världens största utförstävling. Den startar strax nedanför toppen av Schilthorn som är nära 3 000 meters högt och slutar runt 2 000 höjdmeter senare i Lauterbrunnen efter nära 16 kilometers åkning där delar av banan går uppför! Rekordtiden för hela distansen ligger på drygt 13 minuter.

Med allt det här i bakhuvudet är det lätt att tro att Mürren är ett enormt skidområde – det är det inte. Däremot är det ett väldigt trevligt skidområde med bra variation på backarna och rätt mycket off pist för den som är lagd åt det hållet.

Piz Gloria är en snurrig restaurang med Bondmuseum.

Piz Gloria är en snurrig restaurang med Bondmuseum på 3000 meters höjd.

Jag inledde dagen med att ta de två kabinbanor som leder upp till toppen av Schilthorn. Här uppe finns en snurrande restaurang som kallas Piz Gloria efter Bondrullen ”I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst” som spelades in här uppe. Här kämpade Bond (George Lazenby) mot den förskräcklige skurken Blofeld och det åktes en hel del skidor.

Förutom att Piz Gloria är ett trevligt ställe att äta frukost på så har liftbolaget Schilthorn (www.schilthorn.ch) byggt ett nytt Bondmuseum dedikerat till filmen. Jag hade inga stora förväntningar, men måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad. Det är ett riktigt modernt museum där man använder den senaste tekniken och dessutom kompletterat historien med exempelvis intervjuer med personer som var med när filmen spelades in i slutet av 60-talet. Klart sevärt. Sympatiskt är också att museet är gratis för de som orkar ta sig hela vägen upp.

Jag tar en liten vilopaus med James Bond. Bond till vänster.

Jag tar en liten vilopaus med James Bond. Bond till vänster.

Vädret har varit helt fantastiskt hela veckan och den här dagen var inget undantag – helt vindstilla, strålande solsken och på tok för varmt för att vara den här tiden på våren. Det gör att det är rena våråkningen redan nu i februari.

Det är också glest i backarna och en total avsaknad av liftköer. Det beror till stor del på att en majoritet av åkarna här i Mürren är schweizare och de måste vara hemma och sköta bankerna under vardagarna. Eftersom det bara finns runt 1 000 turistbäddar i byn har vi som inte jobbar på schweizisk bank svårt att fylla upp backarna. Jag ska inte påstå att jag kan klaga…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Mat och Dryck, Museum, Schweiz, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *