Efter en tidig uppstigning studerade vi skadorna som stormen ställt till med på träden runt B&B:n Hårlandsgården (www.haarlandsgaard.dk) där vi övernattat. Eftersom knappt något B&B i Danmark lämnat kontantstadiet blev det också en tur till bankomaten och promenad på stranden vid Tisvildeleje, som är en riktigt pittoresk fiskeby (fast numera utan fiskare). Efter att vi gjort rätt för oss ställdes navigatorn på vår Opel Ampera (www.opel.se) in på Danmarks Tekniska Museum (www.tekniskmuseum.dk) i Helsingör.
I de stora ( och så här års rätt kalla…) hallarna visar man teknik med start från den tid då industrialiseringen började slå igenom. Här finns massor av fordon, men också elektriska apparater, ångmaskiner och obegripliga mojänger som använts för fysikforskning. Eftersom jag var en flygnörd av stora mått i unga dagar gör alla flygmaskiner mest intryck på mig. Här finns bland annat några makalösa flygbåtar byggda helt i mahogny. Dessutom håller ett gäng mogna herrar på att bygga en exakt replika av Danmarks första kommersiella flygplan från 1920 – ett imponerande projekt!
Nästa anhalt var H.C. Andersens hemstad Odense där vi på ren tur hamnade på den klassiska krogen Grønttorvet (www.restaurantgrønttorvet.dk) som drog igång 1761! Rejäl, prisvärd mat och trevlig, avslappnad stämning. När magen hade fått sitt var det dags för ett besök på H.C. Andersens Hus (www.museum.odense.dk). Ett riktigt fint litet museum för den som är lite intresserad av världens mest översatte författare (just nu finns hans böcker på 157 språk!). Jag lärde mig massor, bland annat att han var var 185 cm lång och hade skonummer 47, vilket var gigantiskt i mitten av 1800-talet då han levde!
Vi vände sedan norrut till fiskebyn Kerteminde (där man faktiskt tar in en hel del fisk fortfarande) (www.visitkerteminde.dk). Från början var det Kerteminde Bed&Breakfast (www.kertemindebedbreakfast.dk) som drog oss hit. Men när vi väl installerat oss på vår mycket trevliga logi, som efter helt oprovocerad prutning kostade oss 800 danska kronor inklusive frukost i deras bästa rum, insåg vi att Kerteminde är en trevlig liten stad som dessutom innehåller ett antal mycket kvalificerade krogar.
Vi provade otroligt prisvärda Saltings Madkultur (www.saltings.dk) som från en minimalistisk meny bjöd på en fantastisk jordärtskockssoppa samt delikat kronhjort och rödfisk (eller uer som vi ofta kallar det) i den högre skolan. Vi försökte få barnportioner för den ena middagsgästen, men det vara bara notan som bevisade den beställningen. Portionerna var precis lika stora trots det halverade priset. ”Man ska inte går hungrig härifrån”, meddelade kockarna.
Lite resonemang med lokalbefolkningen gör att jag också måste nämna Rudolf Mathis ( www.rudolf-mathis.dk) som lär vara en av Danmarks absolut bästa fiskrestauranger. Jag gick förbi och kikade på menyn. Stämmer omdömena så är det ett fynd där sex rätter går på 795 danska kronor. Det är läge för återbesök i Kerteminde…