Vikingar, hajar och lyxhotell för hobbit (Kerteminde-Ladby-Grenå-Gistrup, Danmark, 31/10, 2103)

Den här dagen har gått i havets tecken. Häng med oss till Vikingamuseet i Ladby och Kategattcentret i Grenå samt ett par fantastiska trästugor i en jylländsk fruktodling!

Ladbyskibet.

Ankaret på det drygt 1000 år gamla skeppet är otroligt välbevarat.

Efter en härlig frukost på Kerteminde Bed&Breakfast (www.kertemindebedbreakfast.dk) i Kerteminde tog vi oss till Vikingemuseet Ladby (www.vikingemuseetladby.dk) som bara ligger några kilometer från Kerteminde. Här fann man redan år 1934 Ladbyskibet från 900-talet, som sedan grävdes ut under ett antal år. Allt trä i skeppet har ruttnat bort, men järnet från nitar, årtullar, bogutsmyckningar och ankare finns kvar, liksom avtrycken från skeppet och en hel del djurskelett.

Skeppsgraven i Ladby.

Ingången till Skeppsgraven.

Efter den försiktiga utgrävningen ser det precis ut som att man tittar på en avgjutning av skeppet. En annan fräck detalj är att fartyget ligger kvar inne i den utgrävda gravhögen. Man går alltså in i gravhögen för att kika på skeppet i vilket man också kan se rester av de hästar och hundar som följde den begravde hövdingen. Hövdingen själv är dock spårlöst försvunnen och ingen vet riktigt vad som hänt med honom, men någon form av gravplundring handlar det givetvis om.

En kopia av Ladbyskibet byggs just nu.

Här byggs kopian.

Intill museet håller man just nu på att bygga en exakt kopia av skeppet som hövdingen begravdes i. Det gör man med gamla metoder och verktyg. För mig som gillar att arbeta i trä och alltmer går tillbaka till riktigt bra handverktyg var det en högtidsstund att kika på båtbyggarna.

I sammanhanget kan jag förresten inte låta bli att berätta om den brittiska verktygssajten Toolnut (www.toolnut.co.uk) som säljer de mest fantastiska handverktyg och har en otrolig servicenivå.

Havskatter.

Tre bistra havskatter i eget akvarium.

Efter närkontakt med vikingarna satte vi oss i vår elektriska Opel Ampera  (www.opel.se) igen och lämnade Fyn vi bron Över Lilla Bält. På Jylland styrde vi norrut igen med siktet inställt på Grenå och Kattegatcentret (www.kattegatcentret.dk) . Här finns ett antal bassänger och akvarier. Mest känt är väl centret för att man har Nordens största akvarium med tropiska hajar (och den sedvanliga plexiglastunneln under vattnet som gör att man kan se hajarna under ytan). Men jag tycker nog att de akvarier som visar alla de fiskar som finns i havet runt Kategattcentret var väl så spännande.

Tam haj på Kattegatcentret.

Hajen spelar död.

Vi passade på att pricka in tiden så att vi kom lagom till hajmatningen på eftermiddagen, då man också tränar hajarna för att vänja dem vid att bli undersökta av människor. En av hajarna har lärt sig att göra den klassiska hundkonsten ”spela död”. Den rullar över på rygg, till synes helt livlös, och låter sig klappas på magen av tränaren. För detta får den en liten bit fisk som för säkerhets skull serveras via en lång tång.

Trästugor på Frugtgården.

Härliga träarbeten.

Efter hajövningarna gjorde vi återigen ett nerslag på B&B-sajten Net-BB (www.net-bb.dk) och hittade då Frugtgården (www.frugtgaarden.dk) som ligger i närheten av Gistrup knappt ett par mil söder om Ålborg. Efter lite övertalning fick vi löfte om att hyra en av deras naturstugor som är fantastiska träskapelser. Det känns lite som att vi bor på ett lyxhotell för hobbitar och vi trivs som fisken i vattnet! På bordet står dessutom ett fat med de godaste äpplen jag någonsin ätit och jag utgår ifrån att de kommer från de fruktodlingar som ligger utspridda runt husen.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Danmark, Djur och natur, Historia, Museum, Trädgårdar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vikingar, hajar och lyxhotell för hobbit (Kerteminde-Ladby-Grenå-Gistrup, Danmark, 31/10, 2103)

  1. Erlend Clouston skriver:

    Splendid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *