Boende i äppelodling, dykarmatning och platsen där haven möts (Gistrup-Hirtshals-Skagen-Fredrikshamn-Göteborg, 1/11, 2013)

Vi vaknade i vårt fantastiska lilla trähus på Frugtgården (www.frugtgaarden.dk) i Gistrup och promenerade över till värdparet Bjarne och Renate för en god dansk frukost som serverades tillsammans med massor av historier från deras långa och spännande liv.

Hus på Frugtgården.

Ett av de hus Renate och Bjarne hyr ut.

Det som sedan skulle bli en kort rundtur på gården blev en ett par timmars lång promenad med fler historier och en hel del diskussioner. Jag lärde mig mycket både om äppelodling, stenbearbetning och hur man köper timmerhus i Ryssland. Det är precis det här jag älskar med B&B – att man får kontakt med människor och lär sig massor! Under storhetstiden på Frugtgården hade man 40 000 äppelträd och skördade 600 ton äpplen varje år. Nu har dock verkligheten kommit ikapp även detta lilla paradis och äppelträden ska bort. De äpplen som precis plockats är den sista skörden efter 70 års äppelodling. Jag tyckte det kändes lite vemodigt, men Bjarne var glad och såg fram emot mer frihet och långa resor. Hoppas jag är sådan när jag är 70+! Jag hoppas dock de inte kommer att sluta med sin B&B, hit vill vi komma tillbaka.

Dykare på Nordsoen Oceanarium.

Snabbpratande dykare.

När vi lyckades slita oss från Frugtgården ställde vi in vår trogna Garminnavigator (www.garmin.se) (hur klarade jag mig innan GPS:erna slog igenom?) på Hirtshals och Nordsoen Oceanarium (www.oceanarium.dk). Här finns Nordeuropas största akvarier alldeles intill den livliga fiskehamnen. Även här har vi tur och prickar precis matningen som sköts av en dykare som berättar allt om fiskarna han matar. Tyvärr pratar han danska i kulsprutefart, lägg sedan till att han pratar via en mikrofon som sitter i hans väsande luftmunstycke så kanske ni förstår hur mycket jag snappade upp. I ärlighetens namn så ser många av danskarna rätt oförstående ut också…

Klumpfisk på Oceanariet.

Klumpfiskar kan väga upp till 2,3 ton.

När vi lyckats slita oss från dykarmatning och den enorma klumpfisk som dominerar huvudakvariet kikar vi på alla andra akvarier som är fulla av fiskar, skaldjur och sälar som lever i Nordsjön. Det är intressant, men en viss mättnad infinner sig eftersom vi var på ett annat akvarie i går. Ännu mer mättnad blir det efter sen lunch på trevliga Restaurang Lilleheden (www.restaurantlilleheden.dk) med fin utsikt över fiskehamnen i Hirtshals. Hamburgaren här är bland det största jag sett i Skandinavien och den läckra fisktallriken är inte heller i storlek small.

När haven möts skapas Skagenljuset.

Vid Grenen norr om Skagen möts haven.

Några mil längre norrut ligger Skagen (www.skagen-tourist.dk) och färden hit görs på grund av lätt paltkoma i sakta mak. Jag har varit här några gånger tidigare, men det är alltid något speciellt med Danmarks nordligaste udde Grenen där haven Kattegatt och Skagerrak möts. Vågorna slår mot varandra i total anarki och ljuset är mycket speciellt. Det är inte ett dugg svårt att förstå varför massor av konstnärer sökt sig hit genom åren.

Opel Ampera elbil i Fredrikshamn.

Den trevliga elbilen Opel Ampera checkas in i Fredrikshamn.

Eftersom vi prickat av det sista önskemålet på vår lista och regnet vräker ner bestämmer vi oss för att tidigarelägga hemresan med Stena Line (www.stenaline.se) från Fredrikshamn till Göteborg med ett halvt dygn. Det är inga problem att få plats, men eftersom jag varit snål och köpt den absolut billigaste biljetten för drygt en tusenlapp får jag punga ut med ytterligare 500:- för att boka om den. Dessa ombokningsavgifter, som blir allt vanligare på alla möjliga ställen, måste vara en guldgruva! Båtresan är som båtresor ska vara – odramatisk och lugn – och vid midnatt kan vi rulla av i Göteborg och en lånad säng.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Bed&Breakfast, Bil- och taxiresor, Danmark, Djur och natur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *