Inte många rätt på SJ (Göteborg-Stockholm, 2/11, 2013)

Sista delen av vår roadtrip ska ske med vårt miljövänligaste transportmedel – tåg – eftersom vi måste lämna vår tillika miljövänliga och elektriska Opel Ampera  (www.opel.se) som ska vara med på en mässa i Göteborg.

Som vanligt gör SJ (www.sj.se) sitt bästa för att man aldrig mer ska vilja åka med dem. Det börjar när jag sent på natten ska beställa tågbiljetter. Jag vill gärna åka förstaklass av den enkla anledningen att man då har tillgång till strömuttag för att ladda datorn. När jag försöker göra det dyker meddelandet ”Finns ej” upp. Vadå, ”Finns ej”? Sannolikheten att det inte skulle finnas första klass på ett snabbtåg till Stockholm känns obefintlig. Möjligen kan det vara fullbokat, men även detta känns rätt otroligt en lördag förmiddag i november.

När jag svalt irritationen över just detta krävs det 4-5 försök innan det överhuvudtaget går att lägga beställningen. För att förenkla för mig och personalen beställer jag givetvis en SMS-biljett. Tror ni det kommer något SMS? Nej, självfallet inte. På Göteborgs central promenerar jag därför förbi SJs kundservice för att fråga om just detta. Jag får då beskedet att det är sådan otrolig belastning på nätet att SJs SMS inte kommer fram. SMS som inte kommer fram på 10 timmar? Hur troligt är det på en skala från 1-10? 1 skulle jag vilja säga.

Bra i teorin, men det finns mycket att jobba med.

Bra i teorin, men det finns mycket att jobba med.

Sen ska vi kliva ombord på snabbtåget X2000 10.35 till Stockholm. En av anledningarna till att jag väljer tåg är att man (i teorin) inte behöver knö sig på och trängas som på flyget. Just det tåg vi ska ta stod inne vid perrongen redan 09.10 när vi kom för att käka frukost (för övrigt en utmärkt sådan) på Le Croissant (www.lecroissant.se), därför kan man knappast ha lidit av tidsbrist. Tror ni man kan öppna dörrarna i god tid? Självfallet inte. Istället får alla passagerare stå och frysa på perrongen medan vi samtidigt kan studera hur personalen i glatt samspråk sitter och dricker kaffe i den varma bistrovagnen. 10 minuter innan avgång öppnar man dörrarna varvid det uppstår äkta flygkaos med trängsel, irritation och en lätt desperat mamma som ska lämna två barn på tåget och sedan hinna av själv innan tåget går. Hon klarar den med nöd och näppe.

När jag istället för SMS-biljetten visar upp pdf:en på datorn får jag ett annat besked om varför SMS-biljetter inte fungerar. Det har varit ett ”tillfälligt fel på SMS-funktionen”. Hur tillfälligt har konduktören ingen aning om, men uppenbarligen  handlar det ju om mer än 10 timmar. Samtidigt upplyser han mig om att det finns massor av plats i första klass, däremot gör han inget försök att berätta för oss hur vi skulle kunna uppdatera vår biljett så att vi kan åka där och komma över de åtråvärda eluttagen. Vi det laget är jag så less på alltihop att jag inte ens ids argumentera.

Sen stängs dörrarna som vanligt någon minut före avgångstiden för att de senaste passagerarna ska missa tåget. Något man gör för att kunna hålla tiderna. Det känns i ärlighetens namn inte som att detta är nyckeln till att köra tåg enligt tidtabellen.

När jag åkte från Malmö för drygt en månad sedan var vi nästan en timme försenade på grund av Trafikverkets (www.trafikverket.se) banarbeten. Var detta en överraskning för SJ? Började de plötsligt gräva kring rälsen på morgonen utan förvarning? Jag skulle inte tro det. Har man planerade förseningar får man väl helt enkelt upplysa om det i tidtabellen och när man bokar biljetten. Då kan  man ju själv kan avgöra om man är beredd att lägga den extra tiden på tågresan eller om man helt enkelt ska välja ett annat färdmedel.

Gången dessförinnan var vi 45 minuter försenade. Då kröp det så småningom fram att det berodde på att man skulle byta konduktör mitt i resan och att han som skulle kliva på var sen till jobbet!  Man lät alltså flera 100 passagerare vänta för att en man i illasittande kostym (vars främsta arbetsuppgift tycks vara att meddela att tåget är försenat på grund av signalfel) skulle hinna till jobbet. Jag skulle gärna vilja höra resonemanget bakom det beslutet.

Hur vår resa till Stockholm gick den här gången? Jo, vi kom faktiskt fram i exakt rätt tid. Bra gjort!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Sverige, Tågresor och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *