Om cykelsightseeing i Malaga, vildmark i Namibia och varför man inte ska äta noshörningshorn

Veckans Tips – Vecka 43, 2011

Den här veckan tänkte jag förmedla tips från tre trogna läsare till tripant.com. Två inslag med afrikansk anknytning och ett som kan vara något för er som funderar på att söka er till spanska solkusten under vintermånaderna.

I denna lätt futuristiska cykeltaxi kan du bli guidad i centrala Malaga.

Låt oss börja på spanska Costa del Sol (www.visitcostadelsol.com) eller mer exakt huvudorten Malaga (www.malagaturismo.com). Eftersom Malagas centrum är rätt platt lämpar det sig utmärkt för cyklar och det har därför också vuxit fram cykeltaxiverksamhet som kör både ”vanlig taxi” och sightseeing. Företaget Tricosol (www.tricosol.com) har trehjuliga cyklar som tar två personer i baksätet. För 18 Euro får man en timmes rundåkning i de centrala, historiska delarna av staden och guidning av föraren. Mycket väl använda pengar, är det samstämmiga omdömet från mina informatörer. Låt er inte avskräckas av att sajten är på enbart spanska, cykelförarna pratar utmärkt engelska. Om du är i Malaga tycker jag för övrigt att du ska passa på att besöka Picassomuseet (www.museopicassomalaga.org) – Picasso föddes ju i Malaga och det är man väldigt stolta över.

Namibia bjuder på enorma vidder och fantastisk natur.

Efter nerslaget i Spanien flyttar vi oss söderut till Namibia i södra Afrika och viltfarmen Namtib Biosphere Reservewww.namtib.net) i södra delarna av landet där en av våra läsare och hans två barn tillbringade en del av sin sommarsemester och stormtrivdes! Namtib är enormt – 16 400 hektar – så det är ingen risk att man behöver trängas (trängsel är för övrigt inte särskilt vanligt någonstans i Namibia, det är ett av de glesast befolkade länderna på jorden). Farmen drivs av Torsten och Lynn, som likt en stor del av den vita befolkningen har tyskt påbrå (kring förra sekelskiftet var ju Namibia en tysk koloni, en period som inte förde något gott med sig förutom möjligen en och annan driftig tysk vars ättlingar idag jobbar hårt för göra Namibia mer synligt på turistkartan). För mig är Namibia (www.namibiatourism.com.na) ett absolut favoritland just på grund av ödsligheten och den fantastiska naturen!

Det är stor risk att noshörningen blir utrotad långt innan folktron på hornets övernaturliga krafter utrotats.

Sist, men inte minst vill jag försöka öppna era ögon för ett stort problem i Afrika. Det faktum att noshörningarna blir allt mer hotade. I vissa delar av Asien har man ju en djupt rotad tro på att noshörningshorn har i det närmaste magiska medicinska krafter. Förutom att det kan ge formidabel potens kan det bland annat bota cancer, enligt väldigt många, även högt utbildade, människor. Det är givetvis fullständigt trams. Noshörningarnas horn är väldigt lika våra naglar så då borde rimligtvis alla nagelbitare vara väldigt potenta…Ingen information verkar dock bita på hornätarna och kilopriset på noshörningshorn i Taiwan (där problemet verkar vara störst) är just nu högre än såväl guld som kokain! Idag är problemet så stort att inte bara noshörningarna är utrotningshotade utan även de människor som försöker skydda noshörningar mördas om de står i vägen. Jag har en nära vän vars son alldeles nyligen blev jagad av tjuvjägare med automatvapen. Han räddades bara av det faktum att det kom en hjord med väldigt argsinta bufflar i vägen. Vill du dra ditt strå till stacken för att rädda noshörningarna så föreslår jag att du tar en titt på www.stoprhinopoaching.com.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Lodge, Museum, Namibia, Spanien och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *