En miljon hektar vildmark (Namutoni – Nye Nye, Bushmanland, Namibia, 3-8/9)

Även om Etosha (www.etoshanationalpark.org) är förhållandevis vilt så är det inget mot mitt nästa etappmål, som är naturreservatet Nye Nye längst österut i landet. I öster gränsar det till Botswana och i norr till nationalparken Kaudom som också är ett mycket lite besökt område.

Tältcampen i Nye Nye i Namibia.

Tältcampen i Nye Nye är uppbyggd runt ett urgammalt baobabträd.

För att komma till den lilla campen jag ska bo i under en knapp vecka är det först 20 mils körning på bra asfaltväg, när det övergår i bedrövlig grusväg är det drygt 25 mil kvar och sedan är det en dryg timme på något som ska likna en väg, men som i Sverige skulle betraktas som ren off road.

Nye Nye är 100×100 km stort (en miljon hektar…) och här finns totalt drygt 2 000 bushmen utspridda på ett 20-tal byar. Bland de 2 500 elefanter som strövar fritt i området finns några av de största elefanter som just nu går att finna i världen. Just nu är de lätta att hitta eftersom Namibia just genomlider den värsta torka man haft på väldigt länge. Det betyder att djuren koncentreras runt de fåtaliga vattenhål och källor som fortfarande inte torkat ut. Alla väntar otåligt på att regnen ska starta innan allt vatten försvinner. Går det så långt finns det ingen räddning för många av djuren i detta område.

Elefanter i Nye Nye i Namibia.

Några av elefanterna i Nye Nye.

Förutom elefanterna finns det mängder av leoparder, en växande lejonstam, rejält med springbock och gnuer samt många fina exemplar av kudus och roan plus en massa andra antiloper i olika storlekar. Hyenor och vildhundar står också på menyn och jag har den enorma turen att i skymningen få se hur fem tysta vildhundar jagar en förtvivlat kämpande kudutjur när den utan framgång försöker undvika att bli kvällsmat för de väldigt effektiva jägarna.

Jag bor i en tältcamp och utgår från den. Dagen börjar alltid i bilen och när man sedan hittar djur eller spår av dem är det dags att lämna fordonet och börja gå till fots. Att man kan röra sig fritt till fots tillsammans med en guide är rätt unikt. I de vanliga nationalparkerna är detta strängt reglerat och man går bara efter bestämda stigar. I Nye Nye följer man djuren dit de går och man stöter garanterat inte på några andra besökare av den enkla anledningen att det inte finns några!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Namibia, Safari, Tält och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *