Mitt i vildhundsflocken (Crocodile Bridge Rest Camp, Krugerparken, Sydafrika, 12/1, 2018)

I morse stod väckarklockan på 03.30, vilket är rätt tidigt, även för mig som är morgonpigg. 03.30 är det också väldigt mörkt i Krugerparken (www.sanparks.org/parks/kruger/). Lyckligtvis hade jag förberett allting i dagsljus, så det gick förvånansvärt bra att få fram kameror, kikare och varma kläder (trots att det är en bra bit över 30 grader varmt på dagarna är nätterna och morgnarna förvånansvärt svala).

I pannlampans sken promenerade jag till den lilla bensinmack som är samlingsplats för alla utflykter. Där väntade den duktiga guiden Shindy med en safarijeep för de nio personer som bokat morgonutflykten, som går på runt 400 Rand per person. Några av deltagarna förstod inte ett ord engelska och andra sov mest hela tiden, så vi som verkligen var intresserade (det var jag och ett pensionerat sydafrikanskt par) fick mycket uppmärksamhet av guiden.

Det krävs tränade ögon för att få syn på en leopard som ligger ner i mörkret. När den rest sig och är tio meter från bilen blir det enklare, men det blir aldrig enkelt.

Efter några inledande skockar med impalas och giraffer samt en civet och en genet kom utflyktens absoluta höjdpunkt. Gömd i ett dike låg en leopard. Hur guiden fick syn på den i mörkret från det lågt placerade förarsätet begriper jag fortfarande inte.

I nästan en kvart fick vi möjlighet att titta på den vackra katten innan den tröttnade på oss, smet över vägen och slukades av vegetationen. Leopardens kamouflage är näst intill perfekt.

Trafikstockningar kan uppstå av många orsaker, men det är bara i afrikanska parker de beror på att ett lejon lagt sig mitt i vägkorsningen.

Efter leopardmötet blev allting en smula alldagligt och inte ens ett par lejoninnor, som majestätiskt lagt sig mitt på vägen, lyckades höja pulsen. Att 10 andra bilar stannat för att titta på dem gjorde ju inte attraktionen högre…

Grand Hornbill är en stilig fågel som bor i ihåligheter i träd och som blir allt ovanligare.

Efter en stund i hängmattan blev det en lååång egen utflykt på eftermiddagen. Efter massor av elefantmöten, bland annat ett där en hjord på 18 stycken lekte i en vattensamling kom den första höjdpunkten, ett gäng stora vackra fåglar som jag aldrig sett förut. Inser att jag måste köpa en fågelbok för att kunna identifera dem. Det känns lite fånigt att jag känner igen vartenda afrikanskt däggdjur, men bara kan ett fåtal fåglar.

Efter att ha konsulterat en av mina campinggrannar fick jag veta att det var den ganska ovanliga arten Grand Hornbill.

Vildhundarna var helt obekymrade om att jag var mitt ibland dem och de var väldigt intresserade av den främst kofångaren på bilen, kanske hade någon tamhund kissat på den?

Dagens absoluta mest spännande möte kom precis innan mörkret sänkte sig över Krugerparken. Plötsligt befann jag mig i en flock med 12 vildhundar som lekte ostört runt bilen i över en timme innan jag var tvungen att ge mig av för att komma in i campen innan grinden stängdes för kvällen. Att få se så många under så lång tid är verkligen ovanligt.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Camping, Djur och natur, Safari, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *