På hästrygg i afrikanska sagolandet Lesotho

Veckans Tips, Vecka 20, 2017

Det är inte svårt att förstå att Mervyn Smith blev förälskad i platsen där Malealea Lodge ligger.

Det är inte svårt att förstå att Mervyn Smith blev förälskad i platsen där Malealea Lodge ligger.

Om du gillar hästar och spännande resor skulle jag vilja föreslå en tur till det lilla bergsriket Lesotho, som ligger som en ö helt omgivet av Sydafrika i västra delen av landet.

Här finner du legendariska Malealea Lodge (www.malealea.co.ls), som ligger på ungefär 2 000 meters höjd i sydvästra Lesotho.

Malealea har en lång historia, som börjar med den excentriske engelsmannen Mervyn Smith. Han kom hit i början av 1900-talet och startade en framgångsrik handelsstation, som han drev ända tills han gick bort 1950. I slutet av 1980-talet öppnades lodgen i liten skala och i början av 90-talet började man också med ridturer.

Bästa sättet att se det lilla bergslandet Lesotho är från hästryggen.

Bästa sättet att se det lilla bergslandet Lesotho är från hästryggen.

Numera har lodgen ett 100-tal bäddar, en bar som är öppen från tidiga morgonen, en bra restaurang och en liten pool. Det är dock inget för dig som vill uppleva lodgelyx. Lodgen är bekväm, men tämligen basic och frekventeras mest av backpackers, välbärgade pensionärer på organiserade äventyr i terrängbussar och sydafrikaner i fyrhjulsdrivna bilar. Som europé i vanlig hyrbil är man tämligen exotisk. Det är med andra ord en riktigt kul blandning av människor och ingen brist på spännande samtal.

De billigaste rummen kostar 185 sydafrikanska rand per person och natt och de dyraste 370 rand. Det finns kök i rummen, men du kan också äta alla mål på lodgen, då får du lägga till 335 rand per person och dygn. Med andra ord en tämligen blygsam investering, som jag vill rekommendera varmt.

Trots att det inte regnat ordentligt i Lesotho sedan 2012 finns det delar av landet som är väldigt gröna.

Trots att det inte regnat ordentligt i Lesotho sedan 2012 finns det delar av landet som är väldigt gröna.

Den stora attraktionen här är dock naturen och det relativt orörda livet i bergen. Det, i mina ögon, absolut bästa sättet är att se landet är att göra det från hästryggen. Hästarna är otroligt säkra på foten och går ibland på ställen där jag själv skulle tveka att vandra till fots.

Malealea arrangerar allt från dagsturer till sex dagars ridturer och du behöver faktiskt inte ha tillbringat många timmar på hästryggen för att kunna delta. Lite ont i rumpan och benen kommer du att få, men det går snabbt över. För en tvådagars tur för tre personer med guide och en extra packhäst samt all mat och hyrda sovsäckar utlagda på golvet i en lerhydda betalade vi ungefär 5 000 rand, det vill säga ungefär 500 kronor per person och dag. Ett av de mest prisvärda äventyr jag varit med om.

Hästarna i Lesotho är rätt små, men lugna och starka samt vana vi de branta bergsstigarna.

Hästarna i Lesotho är rätt små, men lugna och starka samt vana vi de branta bergsstigarna.

Att ta sig till Lesotho är inte särskilt krångligt. Flyg till Johannesburg, hyr en bil och kör sedan till Lesotho. Det går att komma fram samma kväll som man landar i Jo´burg, men då blir det en lång dag och du tvingas nog köra den sista biten på riktigt risig grusväg högt uppe i bergen i mörker – inget jag skulle vilja rekommendera. Gör istället en övernattning i de vackra delar av Sydafrika som ligger just på gränsen till Lesotho så kommer resan att bli mycket mer avslappnad.

Efter Lesothobesöket kan du med fördel fortsätta ner mot East London och den fantastiska kust som finns såväl norr som söder om staden. Flyg sedan hem från East London eller George.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Lesotho, Lodge, Ridning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *