Sydafrika bjuder på en av världens vackraste cykelturer

Veckans Tips – Vecka 50 – 2019

Den här grusvägen i Groenfontein är ganska typisk för det karga, magnifika landskapet i Little Karoo.

Allt fler människor låter bilen vila och sätter sig i stället på cykeln. Det är ekonomiskt, miljövänligt, ger bra (och skonsam) motion och dessutom helt nya möjligheter att uppleva omgivningen.

Några av de som börjar cykla till jobbet, skolan eller affären blir riktigt bitna och tillbringar många timmar i veckan på cykeln.

Några av entusiasterna börjar också ta med sig cykeln på resorna utanför Sverige. Längre söderut i Europa finns det på många ställen fantastiska cykelvägar där man enkelt kan cykla från hotell till hotell och samtidigt njuta av natur, kultur och mat.

Montagu Pass är ett legendariskt bergspass där det gäller att ha uthålliga ben.

För den som inte nöjer sig med Europa och verkligen vill uppleva något annorlunda från cykelsadeln är den nyöppnade sydafrikanska cykelvägen från Cape Town till Plettenberg en fantastisk möjlighet.

Turen kallas Cross Cape Cycle Route (www.capecycleroutes.co.za) och är sammanlagt 742 kilometer lång. Distansen kan tyckas en smula avskräckande, men naturen som omger den här turen är helt häpnadsväckande och väldigt varierad. Du som vågar dig på den kommer att cykla efter en av världens vackraste kuster, genom legendariska bergspass, i det majestätiska halvökenlandskapet i Little Karoo, genom gröna skogar och historiska städer.

Området kring Stellenbosch bjuder på många vingårdar. Här går turen till exempel genom Thelema Vineyards.

De tuffaste cyklisterna gör trippen på fem dagar, men då ser de ju i ärlighetens namn inte mycket annat än vägen framför framhjulet. Jag skulle säga att 10-20 dagar är rätt lagom, då blir dagsetapperna vettiga och du har tid att njuta av turen.

Under större delen av cykelleden finns det relativt gott om hotell och B&B:s samt små restauranger och du kan fixa allt själv om du tar lite tid på dig för att organisera det. Bästa tiden att åka är under den svalare delen av den sydafrikanska hösten eller våren.

För dig som inte vill arrangera allt på egen hand finns det färdiga turer med allt fixat – guider, följebil, övernattningar, mat, etc. Googla på Cross Cape Cycle Route så hittar du arrangörerna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Cape Town, Cykling, Djur och natur, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *