I palmbåt bland flodhästar och sköldpaddor (Bhanga Nek, Sydafrika, 16 januari, 2020)

Palmbåtarna är väldigt enkla, men extremt bra anpassade till sjön.

Jag har en smula svårt för att sitta still och redan första dagen får vi därför kontakt med Trevor på Kosi Bay Africa (www.kosibayafrica.co.za). Han har en liten camp mitt i nationalparken iSimangalizo (www.isimangaliso.com) i Bhanga Nek och ordnar också utfärder i trakten (standardpriset är 350-450 rand per person). Han är dessutom en bra infomationskälla för allt du kan tänkas behöva veta om trakten.

Båten stakas fram runt den väldigt fiskrika Lake One.

Trevor fixar så att vi får kontakt med Oscar. Han bygger egna, väldigt speciella, traditionella båtar av stammen till raffiapalmens blad. De långa palmdelarna binds ihop och vips har man en lång, platt båt som går lätt genom vattnet. Vattnet är i det här fallet den stora sjö med bräckt vatten som ligger på andra sidan de sanddyner som skiljer den från havet.

Sjöarna är fyra till antalet och kallas för enkelhetens skull Lake One, Lake Two, etc.

Oscar håller till på Lake One och det är den han tar oss ut på. Här stakar han för det mesta fram sin båt eftersom stora delar av Lake One är mycket grund. Paddeln plockas bara fram när han måste ut på den djupa delen.

Flodhästarna dyker upp ruggigt nära den enkla palmbåten.

Den grunda sjön och det faktum att det växer mycket gräs runt den gör Lake One till en favoritplats för flodhästar, som då och då dyker upp väldigt nära Oscars lilla båt. Lyckligtvis har flodhästarna lärt sig att palmbåtarna är helt ofarliga och de lämnar dem därför i fred. Motorbåtar (som av någon obegriplig anledning fortfarande är tillåtna i nationalparken) är vattenjättarna dock väldigt negativt inställda till.

Det här är kanske inte världens bästa sköldpaddsbild, men här håller i alla fall en Loggerheadhona på att täcka äggen med sand.

När vi förberett middagen är det dags för nästa unika attraktion i Bhunga Nek – sköldpaddorna. Tillsammans med guiden Agrippa ger vi oss ut på stranden efter mörkrets inbrott (det är förbjudet att vara på stranden utan tillstånd när det är mörkt och bevakningen är sträng). Vi har tur och får snabbt syn på en Loggerheadsköldpadda som är på väg upp ur vattnet. Hon kravlar upp ovanför högvattenlinjen och gräver sedan ett hål där hon släpper sina ägg (normalt sett runt 100 stycken), innan hon täcker dem med sand och utmattad tar sig ut i havet igen.

På farlig färd mot vattnet.

Ungefär två månader senare kläcks de små sköldpaddorna och sprintar mot vattnet, vilket är ett gatlopp mellan hungriga krabbor och andra djur som gillar sköldpaddsungar.

Förutom Loggerheadsköldpaddan lägger även den enorma Leatherbacksköldpaddan sina ägg på stranden utanför Bhunga Nek. En intressant detalj är förresten att könet på sköldpaddorna bestäms av temperaturen i sanden. Är det varmt blir det mest honor och kallt mest hanar. Man kan ha ett IQ i nivå med Donald Trump och ändå förstå vad höjd temperatur kommer att innebära för sköldpaddsbeståndet.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Camping, Djur och natur, Rodd, Safari, Sol och bad, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *