Sandkörning till paradisstrand (Kosi Bay – Bhanga Nek, Sydafrika, 15 januari, 2020)

Amaroken går som ett lokomotiv på de mjuka sandspåren.

Onsdagen börjar med tidig uppstigning och efter proviantering på Spar i Manguzi ställs GPS:en på Bhanga Nek, som är en av flera delar i nationalparken iSimangalizo (www.isimangaliso.com).

Färden går efter sandspår som, när det är riktigt varmt och sanden är lös, kan vara lite knepigt att köra (fyrhjulsdrift och bra markfrigång är alltid nödvändigt!). Receptet heter tidig avfärd (kallare sand) och lågt tryck (max 1,2 Kp) i däcken. Eftersom det regnat räcker det dock att vi kopplar över automatlådan till S för lite mer kraft och kopplar bort antislirsystemet. Den fullastade Amaroken går som ett lokomotiv på fullt däcktryck.

Tälten är inte av lyxklass i Beach Camp i Bhanga Nek, men det är en trevlig camp och läget är helt oslagbart.

Efter 1,5 timme kommer vi fram till Beach Camp i Bhanga Nek (www.bhanganek.co.za) . Det är en campingplats (som drivs av byarna i närheten) med sex stationära tält (försök få tält nummer 6 som har mest skugga) samt några platser för de som har (terräng)husvagn eller tält.

Tälten med två sängar kostar 520 rand per natt och campingen med egen utrustning 210 rand per person. Det finns dusch och toa, men allt annat inklusive dricksvatten måste man ta med sig själv.

Inte en människa så långt ögat når på stranden.

Läget är magnifikt med 2 minuter ner till den mest fantastiska strand du kan tänka dig.

Kritvit sand, helt öde, 27 grader i vattnet och fina rev i båda ändar av den flera kilometer långa stranden. Vi uppskattar stillheten, bad i stora härliga vågor samt fin snorkling när vågorna är lite mindre. Extremt avkopplande.

Sydafrikanerna (de är glest mellan de utländska turisterna här…) kommer främst hit för att fiska. Förutom oss är det bara tre personer i campen och de tillbringar alla ljusa timmar på dygnet med catch and releasefiske. Utrustningsnivån för de som fiskar efter den här kusten är minst sagt imponerande och tycks kräva nära nog militärisk precision. Intressant nog verkar inte fångsterna vara större än för de lokala invånarna som fiskar med rätt primitiva redskap…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Camping, Djuphavsfiske, Djur och natur, Sol och bad, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *