Åk puder med Stig Strand i Kanada eller offpist i Åre som får tre nya liftar

(Veckans Tips, Vecka 11, 2013)

Just hemkommen från fantastiska skiddagar i Verbier kan jag inte låta bli att fortsätta på skidtemat. Den här veckan ska jag tipsa om hur du kan åka helikopter och puder med Stig Strand i Kanada, hur du hittar all offpiståkning i Åre och hur Åre nästa säsong får tre helt nya stolliftar.

Stig Strand tar med sig svenska skidåkare till Kanada.

Nu har du chansen att åka helikopterskidåkning med Stig Strand i Kanada.

Vi börjar på andra sidan Atlanten. I början av januari nästa år har du nämligen chansen att åka helikopterskidåkning med alpina stjärnan Stig Strand (www.stigstrand.com) som hade turen eller oturen, (beroende på hur man ser det) att vara jämnårig med suveränen Ingemar Stenmark. Det är heliskiingfirman CMH Nordic (www.cmhnordic.com) som lockat Stig till Cariboos i den kanadensiska delen av Klippiga Bergen 10-20 januari 2014. Klicka här om du vill ha en PDF med programmet. Cariboos är en av de absolut första heliskilodger som byggdes och den ligger fortfarande i väglöst land på 1 100 meters höjd. Ett fantastiskt ställe! Som uppvärmning planerar man en heliskihelg i Stigs hemort Hemavan i början av maj i år. Vill du veta lite mer om helikopterskidåkning kan du förresten klicka här!

Allt om offpist i Åre

Allt om offpist i Åre.

Ska du åka till Åre till påsk och vill åka utanför pisterna kan jag varmt rekommendera att du köper den lilla fickvänliga boken ”Åre Offpist” som skrivits av Kristoffer Frenkel. Den kostar runt 150 kronor och enklast är att beställa den på Bokus (www.bokus.com) eller Adlibris (www.adlibris.com). Såvitt jag kan bedöma har Kristoffer hittat i princip varenda offpistrepa som går att finna i Åre. Tänk dock på att kolla på lavinvarningarna och att vara utrustad med lavinsändare, spade och lavinsond (och se till att du vet hur grejerna används) innan du och dina kompisar (du åker aldrig ensam offpist!) ger er ut. Förra veckans jättelavin på Västerskutan (ovanför Tväråvalsliftarna) då en mycket rutinerad skidlärare omkom visar med all önskvärd tydlighet att Årefjällen inte är ofarliga. En skidguide för att lära sig lite mer är också en bra och rolig investering. Sådana kan man boka via Skistar (www.skistar.com).

Här syns de tre nya liftarna i Åre.

Här ska de nya liftar i Åre gå. Guldstjärna till entusiasterna i Tegefjäll som drivit fram liften där!

Apropå Skistar måste jag förresten berätta om de nya liftar som ska byggas i Åre till nästa säsong. Den mest anmärkningsvärda är den nya fyrstolsliften i Tegefjäll som ska heta Tegefyran. Den har drivits fram av stugägare i området som hade tröttnat på att Skistar aldrig kom till skott med att byta ut den gamla släpliften. Stugägarna bildade helt enkelt  Tegeliften AB (www.tegeliften.se) som nu har beställt en lift som ska arrenderas av Skistar! Samma finansieringskoncept ligger bakom den nya Fjällgårdsexpressen från Fjällgården upp mot Sadeln. Till Sadelexpressen, som ska ta åkarna från Högåsdalens dalstation i Björnen till Sadelliften, har Skistar dock fått plocka pengar ur den egna plånboken. Nu hoppas jag (precis som alla andra som gillar Åre) att det ska hända något radikalt med åkområdena också. Att bara skicka upp fler och fler åkare allt snabbare gör ju tyvärr inte att åkningen blir bättre, snarare tvärtom eftersom antalet åkare per tillgänglig pistyta blir allt fler. Det är ett säkert recept för att sjukstugan i Åre ska ha fortsatt högkonjunktur…

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Kanada, Skidåkning, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *