Full koll på alla skidorter och resor till Sydpolen

Veckans Tips – Vecka 5 – 2012

Den bästa delen av skidåkningssäsongen närmar sig med stormsteg. Först sportlov och sedan påskdito. Jag ska därför lära ut hur du får full koll på förhållandena på alla skidorter och vi ska dessutom göra en visit på ett betydligt kallare ställe – Antarktis.

Ska du åka skidor i Sverige krävs det ju inte några våldsammare marknadsundersökningar för att bestämma skidbacke och i slutänden väljer ju ändå de flesta att åka till någon av orterna i Sälenfjällen eller till Åre. Vidgar man urvalet till hela Europa (eller världen) blir det betydligt knepigare att välja ort.

Österrikiska Obergurgl finns på min favoritlista.

Jag brukar ofta använda mig av en brittisk (!) skidsajt – J2Ski (www.j2ski.com) för att få en första hum om en skidort. Här kan du nämligen hitta snabba fakta och korta beskrivningar av strängt taget varenda skidort i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien samt Australien och Nya Zeeland. Här finns också snörapporter samt prognoser för den närmaste tiden. Har du ett särskilt intresse för vissa orter så kan du lägga in dem på en bevakning så att du får regelbundna mail om hur det ser ut på just ”dina” orter.

Den svenska skidsajten Freeride (www.freeride.se) har också mycket bra information och har du lite tur finns här också lite kommentarer från svenskar som besökt orten du är nyfiken på. Kika under rubriken ”Skidorter”.

Det finns faktiskt en souvenirshop på Sydpolen!

Tycker du att det inte är tillräckligt kallt på skidorterna kan du istället välja att åka till Antarktis och Sydpolen. Äventyrsreseföretaget Adventure Network International (www.adventure-network.com) håller just på att sälja veckolånga resor till Sydpolen under december 2012 och januari 2013 (då det är ”sommar” på Sydpolen och det inte brukar vara kallare än -20 till -30 grader…). Resorna utgår från Punta Arenas i Chile (www.tourismchile.com) och man flyger in till Sydpolen med rejäla ryska Ilyushin transportplan. 42 950 dollar kostar kalaset.

Felicity sov i ett svenskt tält under sin skidtur över Antarktis.

En som precis avslutat drygt två månader på den kallaste kontinenten är den brittiska äventyrerskan Felicity Aston (www.felicityaston.co.uk) som är den första kvinna som ensam korsat Antarktis på skidor. Felicitys expedition startade från Ross shelfis den 25 november. Efter att ha korsat Transantarktiska bergen tog Felicity en rutt över Leverettglaciären där ingen har färdats på skidor tidigare. Efter en kort paus på Amundsen-Scott-basen vid Sydpolen kom hon fram till Hercules Inlet vid Ronne shelfis på andra sidan Antarktis för några dagar sedan efter en tur på 1 700 km. Tuff dam, som för övrigt sov i ett Nammatj 2 GT från svenska Hilleberg (www.hilleberg.se) som gör fantastiska tält! Läs mer om expeditionen på (www.kasperskyonetransantarcticexpedition.com).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Antarktis, Camping, Chile, Skidåkning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *