Alpidyll med höga prislappar (Grindelwald, Schweiz, 13-16/7, 2022)

Så här ser Eiger ut i kvällsljus från Grindelwald.

Att besöka den schweiziska alporten Grindelwald (www.grindelwald.swiss/en) är en smula tveeggat. Å ena sidan är den en idyll med gröna alpängar, betande kor, urgamla hus, härliga vandringleder och dramatiska berg.

Å andra sidan är det en kommersiell cirkus med vansinniga priser och de dramatiska bergen är fyllda av liftar och aktiviteter av alla tänkbara slag.

Men låt oss börja med de positiva sidorna. I Grindelwald finns (förutom Europas tuffaste klätterutmaning – Eigers Nordvägg) alla tänkbara övningar för den som gillar utomhusaktiviteter.

Vill du skapa extra höjdkänsla i dina bilder från First kan du ställa dig i kön för att komma längst ut på den här utsiktsbron. Den är till och med gratis…

Den enklast är givetvis att ta en av liftarna upp på något av bergen och sedan promenera ner – eller för dig som vill ha lite mer motion – att åka till en mellanstation, promenera upp till närmaste topp och sedan ner igen. Ett bra ställe att göra detta är First som är ett lite ”snällare” berg med vettiga lutningar. Från First har du också en makalös utsikt över Eiger. För den som vill vara lite bekväm går det sedan att hyra sparkcyklar eller gokartliknande fordon och susa ner för berget.

Något att tänka på innan du gör något i Grindelwald är att se till att få ett gästkort av den du hyr ditt boende av. Det ger gratis bussresor i byn och kraftiga rabatter på en del av attraktionerna – och det kan behövas. Det finns också andra rabattkort som gäller i hela Schweiz och som du definitivt ska titta närmare på om du ska tillbringa någon längre tid i landet. Ett är SBB:s (www.sbb.ch) Half Fare Travel Card.

Den här bilden på Jungfraujoch tog jag mitt i sommaren vid ett tidigare besök. Det blåste 136 km/h och var fyra grader kallt.

Över halva kortet kan du tjäna in redan med en enda tur upp till glaciären på Jungfraujoch. Det är en spännande resa som startar med ett vanligt bergståg eller linbana. Sedan byter du till den fascinerande historiska tåglinje som går i en enda lång tunnel inuti Eiger och kommer ut på 3 454 meters höjd på Europas högsta tågstation. Eigertunneln började byggas redan i slutet av 1800-talet och tog 16 år att färdigställa!

Väl uppe på Jungfraujoch kan du knalla på glaciären, gå in i tunnlar som grävts i den eller äta på någon av restaurangerna. Biljettpriset bara för att komma upp är dock hårresande. Normalpriset är 220 franc (runt 2 400 kronor)! Med Half Fare Travel Card sparar du halva den summan. Fortfarande rätt saftigt för 1,5 timmes transport.

Regissören Yash Chopra som staty utanför kasinot i Interlaken.

Var du än är i regionen kring Grindelwald kommer du att ha sällskap av en ovanligt stor mängd indiska och japanska turister. Det beror inte på att de är osedvanligt intresserade av branta berg.

För japanerna handlar det i stället om att två av deras kejsare har besökt byn och detta har skapat starka band. Den indiska anknytningen är att en rad Bollywoodfilmer under en tid utspelade sig i Schweiz. Det finns till och med en staty i staden Interlaken (3 mil från Grindelwald) föreställande den berömda indiska regissören Yash Chopra.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Klättring, Schweiz, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *