Bra betalvägar och billig parkering (Grindelwald, Schweiz – Paris, Frankrike, 17/7, 2022)

Från Grindelwald kommer man förvånande snabbt ut på bra motorvägar.

Under resan runt Europa har vi upptäckt att söndagarna är perfekta för att förflytta sig till och från de stora städerna. På söndagsmorgnarna är trafiken i städerna minimal och det går därför snabbt att komma ut ur dem.

Många av de europeiska länderna har lastbilsförbud på söndagarna och under semestertider utökas dessa förbud ofta. Därför slipper man på söndagarna alla lastbilar som på vardagarna korkar igen trafiken på motorvägarna. På söndagarna korkar de igen  p-platserna istället.

Om du kommer till en ny, stor stad på söndag kväll är det oftast också relativt lugnt i trafiken och du slipper den stress som gärna uppstår när man ska navigera i rusningstrafik i en helt ny storstad.

Mellan Schweiz och Frankrike finns  en gränsstation. Annars är det svårt att veta när man åker över en gräns i Europa.

Med detta sagt så förstår ni att den 60 mil långa körningen från Grindelwald –(www.grindelwald.swiss/en) i Schweiz till Paris (https://en.parisinfo.com) gick synnerligen smidigt. Det berodde inte bara på trafiken utan också på de utmärkta franska motorvägarna. Den höga standarden har dock ett pris och det stavas motorvägsavgifter. Du kan räkna med att det kostar drygt 60 cent för varje mil du kör på franska motorvägar.

En annan kostnad som kanske inte alla semesterbilister lägger med i kalkylen är parkering, som varierar mycket mellan olika städer. I Berlin är det exempelvis fortfarande gratis att stå på de flesta gator medan det i till exempel Paris för en besökare kan kosta 50 euro per dygn att gatuparkera!

P-huset känner igen din bil och portarna öppnas automatiskt.

För oss fungerade dock parkeringen i Parisiska Batignolles förträffligt. Med hjälp av våra exchangevärdar hittade vi Q-Park (www.q-park.fr), som har p-hus i flera stora franska städer. De har en förträfflig hemsida på engelska där jag bokade och betalade lite drygt 70 euro för 8 dagars parkering. Det är rena fyndpriset i parkeringsdyra Paris (där det dessutom ofta är svårt att hitta en P-plats).

Att ta sig in och ut ur garaget är föredömligt enkelt. Du registrerar bara bilens registreringsnummer vid bokningen så läses skylten av automatiskt när du närmar bromsar in framför portarna och de öppnas. Lätt som en plätt!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Frankrike, Paris och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *