Sagoö på Nya Zeeland och filmad safari i Zambia

Veckans tips – Vecka 7 – 2012

Den här veckan blir det koncentration på naturupplevelser. Vi ska titta närmare på fantastiska Stewart Island på Nya Zeeland och ge dig en chans att få en större förståelse för hur det är att åka på safari i Afrika.

Stewart Island bjuder på kristallklart vatten och regnskog.

Låt oss börja med Nya Zeeland, en del av världen som väl egentligen bara har en enda stor nackdel – det ligger fruktansvärt långt bort. Hur man än bär sig åt tar det runt 30 timmar bara att ta sig till huvudstaden Auckland på Nordön! Vi ska dock inte stanna där utan ta oss över till Sydön och sedan hela vägen till dess sydligaste spets (en resa som är väldigt vacker i sig). En timme med båt från sydspetsen ligger den vackra, regnskogstäckta Stewart Island (www.stewartisland.co.nz).

Om du flyger kan du bli avsläppt på någon av de långa ödsliga sandstränderna.

Stewart Island, eller Rakiura som den ursprungligen hette, är en rätt stor ö (den har en yta som motsvarar drygt halva Gotland) och med tanke på att det bara bor 400 personer på hela ön är det inte svårt att förstå att man inte behöver trängas. De flesta besökare tar sig till ön med båt (www.stewartislandexperience.co.nz) från Bluff till öns enda stad Oban. Det går också att åka flygplan (www.stewartislandflights.com) eller helikopter (www.rakiurahelicopters.co.nz).

Från Oban går öns enda bilvägar som bara är några få kilometer långa. Vill du ta dig längre ut i vildmarken på ön så hamnar du förmodligen ganska snart i Rakiura National Park (www.doc.govt.nz/parks-and-recreation/). För att ta sig dit är det båt, kajak eller apostlahästar som gäller. Många väljer den 2-3 dagar långa vandringen på Rakiura Track, men de mer äventyrliga kan ta turer som räcker 8-10 dagar. Om du inte nöjer dig med att vandra, kika på utsikten och spana på fåglar så finns det också bra möjligheter att dyka, fiska eller jaga. Jag har en kamrat som många gånger paddlat runt kusterna på ön och han är lyrisk över upplevelserna!

Mätta lejon i South Luangwe.

Som ni säkert upptäckt är Afrika min absoluta favoritkontinent och något av det bästa man kan göra här är att åka på safari. Att beskriva en safari i ord är dock väldigt svårt. Verkligheten slår alltid beskrivningarna. En av mina afrikanska favoritparker är South Luangwe National Park i Zambia och här finns den klassiska safariarrangören Norman Carr Safaris (www.normancarrsafaris.com) som bjuder på fantastiska djur- och naturupplevelser kring Luangwefloden. De har gjort en serie korta filmer som jag tycker beskriver safarin på ett bra sätt. Klicka här för att komma till filmerna.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Djuphavsfiske, Djur och natur, Dykning, Jakt, Lodge, Nya Zeeland, Paddling, Safari, Vandring, Zambia och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *