Snabbresa genom norra Europa (Hamburg, Tyskland – Stockholm 16/9, 2011)

En av fördelarna med biltåg (www.dbautozug.de) är att man väcks på morgonen av en trevlig konduktör med en kasse med frukost och rejäla kaffe- eller temuggar. Med tysk precision har de givetvis redan på kvällen innan förhört sig om vad man vill ha på morgonen.

Från biltåget kör man ut genom centralhallen i Hamburg.

När vi anländer till Hamburg (en timme före tidtabellen! Smaka på den SJ…) har vi varit på väg i 18 timmar och sparat in 120 mils körning. Avlastningen i Hamburg är alltid spännande. Man är mitt i stan och kör av bilen inne på stationen och sedan ut genom stationsbyggnaden mitt bland morgonpendlarna. Men de tyska järnvägstjänstemännen sköter avlastningen exemplariskt och alla samsas snällt om utrymmet.

Princesse Benedikte tar 45 minuter på sig mellan Tyskland och Danmark.

Vi har bra flyt norrut och prickar in en av färjorna (www.scandlines.demellan Puttgarten och Rødby med kort väntan. Det är i och för sig inte särskilt svårt eftersom färjorna går var 40:e minut och kön är kort denna tid på året. Räkna med att turen kostar 600-700:- för bil och passagerare. Ska du åka i semestertider kan det vara smart att köpa en så kallad plusbiljett. Då bestämmer du vilken dag du ska åka och får sedan köra ombord via VIP-kön. Det betyder i praktiken att du alltid kommer med nästa färja – oavsett hur köerna ser ut. Väldigt skönt när asfalten bubblar i värmen och ett hav av bilar väntar på att komma över.

Överfarten tar 45 minuter och det går faktiskt utmärkt att hinna med bordsserverad lunch under den tiden. Scandlines har en vältrimmad, trevlig organisation och maten är faktiskt riktigt god!

När Öresundsbron dyker upp känns det nästan som att man är hemma.

Vårt flyt fortsätter efter att vi mätta och belåtna rullat av färjan och siktar in oss på Öresundsbron (www.se.oresundsbron.com), trafiken är lagom tät och vi stöter inte på minsta lilla kö. Inklusive ett pit stop med drive-in på Burger King (www.burgerking.se) tar hela färden från Hamburg till Stockholm mindre är 10 timmar. Så smidigt har det nog aldrig gått tidigare!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båtresor, Danmark, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *