Stekt fläsk på restaurangen och på soldäcket (Split, Kroatien – Kusadasi, Turkiet, 23/6)

Om man inte är överdrivet förtjust i att frottera sig med en massa människor vars sällskap man inte valt och som tycker att det fantastiskt roligt att se på vuxna (och i övrigt normalbegåvade) män som ställer upp i tävlingar som ”Världens sexigaste man” kanske man ska passa sig en smula för större kryssningsbåtar.

Jag gillar verkligen den del av kryssningskonceptet som gör att mitt sovrum förflyttar sig mellan olika spännande hamnar, men när förflyttningen drar ut över ett drygt dygn och det blir en hel dag till sjöss blir det lite lätt klaustrofobiskt i pooler, restauranger och på soldäck. På de båda sistnämnda är det dessutom avsevärda mängder stekt fläsk i både bokstavlig och bildlig bemärkelse.

Splendour of the Seas på svaj utanför Split.

Splendour of the Seas på svaj utanför Split.

Detta inledande lätt snobbiga gnäll handlar dock mycket om hur jag själv gillar att resa och umgås och ingen skugga faller över båten Splendour of the Seas (www.royalcaribbean.com) som jag reser med. Båten är fin samt välorganiserad och de som jobbar här gör ett makalöst jobb för att alla ska trivas ombord. Och det gör de utan någon som helst förutfattad mening om resenärerna, trots att de är en i det närmaste osannolik blandning av kulturer, religioner och samhällsklasser. På Splendour of the Seas är de alla gäster. Punkt slut. Det tycker jag är otroligt imponerande. Jag skulle gärna vilja höra rederiets HR-chef berätta om hur man lyckas skapa en så vänlig och fördomsfri stämning utan att det blir insmickrande.

Den som vill smita ifrån de stora restaurangerna kan lägga till en slant och äta på Chops Grille som är lite lugnare och intimare.

Den som vill smita ifrån de stora restaurangerna kan lägga till en slant och äta på Chops Grille som är lite lugnare och intimare.

Låt mig slutligen berätta lite om båten och vad den erbjuder. Elva våningar hög och knappt 300 meter lång ryms det en hel del ombord. Här finns ett antal restauranger, barer, caféer och till och med en korvkiosk med en massa olika goda korvar. Under dagen serverar man sig själv allt man vill ha och på kvällen är det sittande bord i restaurangen. Allt käk ingår men dricka (förutom vatten, kaffe, te, iste och lemonad) betalar man extra för. Många ombord verkar inriktade på att äta så mycket som möjligt och en fågel har viskat i mitt öra att den genomsnittliga viktuppgången per passagerare under en veckokryssning är runt 5 kilo. Det blir sammanlagt 10 ton…

En varm dag till sjöss är poolen väldigt populär.

En varm dag till sjöss är poolen väldigt populär.

För att hålla ner tillväxten en smula finns det bland annat ett bra gym, en klättervägg och ett löpspår på övre däck. Minigolfbana, två olika pooler och en myriad av föreläsningar hör också till förströelserna. En utmärkt barnklubb och en trave affärer finns också att tillgå.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *