Fantasieggande klassiska ruiner och piratkopior i drivor (Kusadasi/Ephesus, Turkiet, 24/6, 2013)

I morse lade Splendour of the Seas (www.royalcaribbean.com) till i Kusadasi i Turkiet. Om jag räknar rätt betyder det att vi förflyttat oss ungefär 800 distansminuter från Split i Kroatien, en rätt rejäl sträcka.

Amfiteatern Ephesus

Amfiteatern i Ephesus.

Att hundratals kryssningsfartyg hamnar i Kusadasi varje sommar beror på en enda sak ­– Ephesus (www.ephesus.us), som är den bäst bevarade klassiska staden i östra Medelhavet. När man började bygga den på allvar ungefär 500 år före kristus låg staden vid havet och var en viktig knutpunkt för handeln mellan Europa, Afrika och Asien. Efter drygt 1000 år hade hamnen slammat igen så mycket att den inte längre gick att använda. Lägg sedan några jordbävningar ovanpå det så är det inte svårt att förstå att staden så småningom övergavs. Idag är det ungefär 10 km från Ephesus till havet!

Celcius bibliotek var det tredje största i världen på sin tid.

Celcius bibliotek var det tredje största i världen på sin tid.

Lämningarna i Ephesus är så välbevarade att man inte behöver ha någon imponerande fantasi för att se framför sig hur det kan ha sett ut. Man promenerar på de gamla vita marmorblock som lades som gatubeläggning för över 2000 år sedan och passerar rester av byggnader som Hadrianus palats, Celcius bibliotek och amfiteatern som tog 24 000 besökare, ungefär en tiondel av det totala invånarantalet i staden när den var som störst. Kort sagt är det väldigt spännande att besök Ephesus.

Gudinnan Nike långt innan hon blev ett amerikanskt skomärke.

Gudinnan Nike långt innan hon blev ett amerikanskt skomärke.

Utflykten till Ephesus gav inte bara bränsle till fantasin utan också en bra insikt i hur man ska bete sig på kryssning. Jag köpte en utflykt till Ephesus för 69 dollar ombord. Det första jag såg när jag klev av var samma utflykt för 20 euro och jag är övertygad om att några som går ihop och tar en taxi kan göra det ännu mycket billigare – lesson learned! Att vår guide var rätt hysterisk och så gott som omgående berättade att de bra människorna bor i västra Turkiet och att kurderna i östra delen har nio barn per familj och att alla där har maskingevär gjorde ju inte direkt saken bättre.

Behöver du en Hugo Bosströja, en Hublotklocka eller ett par Nikeskor kan du hitta dem här. Man till och med skyltar med att man säljer ”genuine fake”.

Behöver du en Hugo Bosströja, en Hublotklocka eller ett par Nikeskor kan du hitta dem här. Man till och med skyltar med att man säljer ”genuine fake”.

Kopplar men den typen av intressanta yttranden med senaste tidens oroligheter i Istanbul och ett studiebesök i affärerna i Kusadasi där 75 procent av varorna är piratkopior av stora varumärken så inser man att Turkiet har en bit kvar innan landet kan komma med i EU. Jag ansträngde mig för övrigt för att hitta något genuint i någon av de hundratals affärerna, men jag fann summa summarum en affär som avvek från de andra. Det kan möjligen ha haft att göra med att det var +38 grader ute och att min hjärna var något trög, men jag tror faktiskt inte det. Orginalitet är ingen stor grej i Kusadasi och två timmar kändes precis som ett lagom långt besök.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Båt, Båtresor, Historia, Kläder, Museum, Turkiet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *