Tysklands bästa sevärdheter som app, biltåg på svenska och svensk kryssningssajt

Veckans Tips – vecka 32, 2013

Denna vecka kan du läsa mer om gratisappen som ger dig Tysklands bästa sevärdheter i telefonen, hur du kan boka biltåg på svenska och om en svensk sajt för dig som vill veta mer om kryssningar.

Vi börjar i Tyskland och med en förträfflig app som den tyska turistbyrån (www.germany.travel) just släppt. Det är en Topp 100-lista över de bästa sevärdheterna i Tyskland som röstats fram av 15 000 Tysklandsresenärer. Appen kan laddas ner gratis på Apple Store (http://bit.ly/15pRH66) eller på Google Play Store (http://bit.ly/N5VuHp). Den aktuella topplistan hittar du också på www.germany.travel/de/staedte-kultur/top-100/top-100.html.

Neuschwanstein byggdes av Ludwig II.

Neuschwanstein hamnade högst upp på Tysklandsresenärernas topplista.

På första plats kommer, inte särskilt oväntat enligt min mening, slottet  Neuschwanstein. Detta i det närmaste osannolika sagoslott var ett av flera romantiska herresäten som den bayerske kungen Ludwig II lät bygga. Bayrarna tröttnade dock på slottsbyggandet och hans (dyrbara) romantiserande av det förflutna. 1886 arresterades kungen och två dagar senare hittades han död i Starnbergsjön tillsammans med en psykiater, hur detta gick till är det fortfarande ingen som säkert vet och mytbildningen är massiv.

De tio första på listan är:

 1. Slottet Neuschwanstein (www.neuschwanstein.de)
 2. Nöjesparken Europa-Park i Rust (www.europapark.de)
 3. Domen i Köln (www.koelner-dom.de)
 4. Brandenburger Tor i Berlin (www.berlin.de)
 5. Berlinmuren (www.berliner-mauer-gedenkstaette.de)
 6. Loreleyklippan i Rhendalen (www.loreley-touristik.de)
 7. Naturreservaten i Schwarswald (www.blackforest-tourism.com)
 8. Slottet i Heidelberg (www.schloss-heidelberg.de)
 9. Bodensjön med ön Mainau (www.mainau.de)
 10. Museiön i Berlin (www.smb.museum)

Vill du själv vara med och rösta på nästa Tysklandstopplista kan du klicka här!

Biltåg är ett bekvämt sätt att åka bil.

Varför inte ta biltåget till skidåkningen i alperna?

För dig som vill resa bekvämt i/igenom Tyskland med bil kan det förresten vara bra att veta att man just släppt vinterresorna med de förträffliga biltågen (www.dbautozug.de) där man för övrigt till och med kan boka online på en svenskspråkig sajt.

Till sist vill jag ge ett tips till dig som är sugen på att åka på kryssning. Reseskribenten Heidi Rovén har specialisterat sig på just kryssningar och delar med sig av sina erfarenheter på sajten SeaFun (www.seafun.se).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Båt, Båtresor, Biltågsresor, Djur och natur, Historia, Museum, Nöjesparker, Tyskland och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Tysklands bästa sevärdheter som app, biltåg på svenska och svensk kryssningssajt

 1. Peter A. Sjögren skriver:

  Clas, förlåt lite felfinneri, men du har tydligen inte tänkt på att några av namnen på listan står i sin engelska form. Det är nr 6 Black Forest, på tyska Schwarzwald, och nr 9 [Lake] Constance, på tyska Bodensee, men här finns ju en svensk form, Bodensjön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *