Med husbil genom Argentina

Veckans Tips, Vecka 5, 2015

Den här veckans tips är ett resultat av julhelgernas resa till Argentina som var långt över mina förväntningar. Det har också gjort att jag funderat på en ny resa som täcker en större del av det enorma landet, för att se mer av den fantastiska naturen. Det skulle vara en resa med den klassiska landsvägen Ruta 40 (www.turismoruta40.com.ar) som utgångspunkt. Ruta 40 går från La Quiaca i norr till Punta Loyola längst ner i söder, totalt handlar det om runt 5 000 km väg, där vissa delar fortfarande är mycket primitiva grusvägar.

Så här ser det ofta ut i Argentina - vackert men ödsligt och en kondor i förgrunden.

Så här ser det ofta ut i Argentina – vackert men ödsligt och en kondor i förgrunden.

Eftersom vissa områden är rätt glest befolkade kan man inte alltid räkna med att enkelt hitta övernattning och därför är det bra att kunna övernatta på egen hand. Ett bekvämt sätt att göra det är att åka husbil. Under resan i Argentina såg jag ett par gånger husbilar från ett företag som heter Andean Roads (www.andeanroads.com). Jag slogs av att bilarna såg fräscha ut och verkade välutrustade, vilket inte alltid är fallet för husbilar som hyrs ut.

Jag skickade iväg ett mail till Cristian, som startat bolaget, och han var blixtsnabb tillbaka med svar på mina frågor, sånt är också ett bra tecken. Cristian tycker att man behöver minst 30 dagar för att köra hela Ruta 40 med behållning, eftersom man kommer att göra massor av sidoutflykter under resans gång.

En av Andean Roads bilar i Patagonien.

En av Andean Roads bilar i Patagonien.

Att hyra en husbil av Andean Roads kostar drygt 100 USD per dag för en liten Renault  Kangoo (www.renault.se). Den som vill ha en större bil kommer att få en Mercedes Sprinter (www.mercedesbenz.se) och sympatiskt nog är det inte särskilt stor skillnad på dygnskostnaden för de olika storlekarna av mercorna. De ligger alla på runt 200 USD per dygn och rymmer 4-6 personer. Till detta kommer en försäkring på 25 USD per dygn. 250 km per dygn ingår och varje km över det kostar 20 cent. Hyrespriserna blir också lägre ju längre man hyr. En fördel med husbilarna är också att de går att köra in obegränsat antal gånger i Uruguay och Chile, vilket ofta är ett problem med andra hyrbilar i Argentina.

Det känns betryggande att det är omkörningsförbud just på denna hårt trafikerade del av Ruta 40...

Det känns betryggande att det är omkörningsförbud just på denna hårt trafikerade del av Ruta 40…

En bra site om du vill lära dig lite mer om camping i Argentina är Landcruising Adventure (www.landcruisingadventure.com). Bakom siten står ett holländskt par som varit på resande fot i sin Toyota Landcrusier sedan 2003 och som nu åker runt i Sydamerika! Klicka här så kommer du direkt till avsnittet om argentinsk camping. Deras site innehåller förstås också massor av andra spännande och lärorika berättelser. En bra site för att hitta campingplatser i Argentina är annars Solo Campings (www.solocampings.com.ar).

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Argentina, Bil- och taxiresor, Camping, Djur och natur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *