Norge satsar hårt på vackra turistvägar

Veckans Tips – vecka 52, 2011

Eftersom jag befinner mig i Åre just nu och hör mycket norska i backar och på affärer, ligger det nära tillhands att tipsa om några riktigt läckra vägar i vårt grannland i väster – Norge.

Snödrev i Nordnorge.

Förutom att spendera pengar i Åre (och det gör de med besked) lägger norrmännen också en del av sin oljeslantar på att rusta vägnätet och en del i den satsningen är att man bygger så kallade nationella turistvägar (www.nasjonaleturistveger.no). Än så länge har man sex sådana vägar, men målet är att det ska finnas 18 nationella turistvägar 2020.

Det senaste tillskottet är den  så kallade Varangervägen som löper utefter Barents Hav längst uppe i nordligaste Norge från Varangerbotn till Hamningberg, det är en sträcka på drygt 15 mil. Jag körde i de här trakterna i samband med en reportageresa för många år sedan och det är ett otroligt vackert område. Det jag upplevde som allra mest speciellt var att det inte finns något gränsland mellan hav och fjäll, den rena fjällnaturen börjar redan på stranden.

Fjället möter havet på den nya turistvägen i Nordnorge.

Funderar du på att ge dig av upp till den här delen av världen så ska du tänka på att det är ungefär 170 mil från Stockholm till Nordnorge, det vill säga ungefär lika långt som till norra Italien! Innan du sätter dig i bilen kan jag för övrigt rekommendera en till på Norges turisthemsida (www.visitnorway.com). Om du letar reda på Finnmark så finner du mer information. Det finns också en särskild hemsida för Nordnorge (www.nordnorge.com) som har mycket matnyttigt. Med tanke på prisnivån skulle jag rekommendera att ni packar tält, sovsäckar och lastar in bra med käk på svenska sidan gränsen:)

På visitnorway (www.visitnorway.com) kan du förresten kolla en riktigt läcker interaktiv 360 graders film. Filmen är inspelad av en basehoppare som använder en så kallad wingsuit när han sveper nära bergväggarna ner mot fjorden i Flo i närheten av Stryn.  Klicka här för att se filmen, det suger bra i magen trots att man sitter framför datorn!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Bil- och taxiresor, Camping, Djur och natur, Norge och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *