Trädfällning på riksvägen (15/10, 2020, Kirkwood – Hogsback, Sydafrika)

Här är vägen fortfarande utmärkt, men från den det här smala passet och norrut blir det bara värre och värre.

Över frukost studerar jag kartan och hittar då väg R335 (det är alltså beteckningen på en riksväg…) genom Zuurberg Pass i närheten av Addo Elephant National Park. Början på vägen är helt OK, men sedan blir det bara värre och värre och flera gånger funderar jag på om jag verkligen kommit rätt. På ett ställe måste jag till och med gå ut och såga ner ett träd som rasat över vägen. Hur länge det legat där har jag ingen aning om, men inte såg det färskt ut.

Vassa stenblock, branta sluttningar och rätt våldsamma stigningar gör att jag tvingas köra väldigt försiktigt. Att byta ett punkterat däck i en brant grussluttning på en bil som väger över två ton är inget jag drömmer om. Därför tog 43 km en bra bit över två timmar.

Shane Eades har gjort underverk på det som var en igenväxt bergssluttning och lösningarna med återanvända material liknar inget annat jag sett.

Den fortsatta resan går också i huvudsak på mindre vägar, men i betydligt högre tempo, via Grahamstown och Alice innan jag slutligen når målet för dagen, som är den lilla bergsbyn Hogsback vars högsta topp ligger på nästan 2 000 meters höjd.

I Hogsback ligger backpackerstället Terra Khaya (www.terrakhaya.co.za) där ägaren Shane huserar sedan drygt tio år. Han tröttnade då på tempot i filmindustrin i Cape Town, köpte en skogsbeklädd bergssida och slog upp sitt tält. Sedan dess har han förädlat marken till ett enkelt, men trevligt, hostel där man bor i små egensinniga bungalows eller i en sovsal.

Rid på Shanes hästar och campa efter Wild Coast. Ett av de sista vildmarksäventyren till häst.

Allt här är ekologiskt och maten, som ofta lagas av volontärer, för det mesta vegetarisk. Shane har också en flock hästar och för den ridkunniga finns det alla typer av turer. De längsta pågår i flera veckor och går längs den ödsliga kust som inte utan skäl kallas för Wild Coast. Det här är sannolikt en av de mest vildmarksmässiga ritter som går att göra i världen utan att spräcka plånboken.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i 4x4, Bil- och taxiresor, Djur och natur, Lodge, Ridning, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *