Från vårväder till -32° på en dag (Stockholm-Kastrup-Kangerlussuaq, Grönland, 11/3, 2012)

Att ta sig till Grönland är ingen lätt uppgift. Till att börja med går det inte att boka en genomgående biljett. Det vill säga att det krävs två biljetter, en från Stockholm till Köpenhamn och en från Köpenhamn till Grönland. Av det följer självfallet att det inte går att checka in bagaget ända fram och det betyder i sin tur att man måste flyga till Köpenhamn kvällen innan med SAS (www.sas.se) för att hinna med planet till Grönland på morgonen…

Det är precis vad jag gjorde. Jag tvingades alltså boka ett rum. Det blev ett billigt sådant på ”Copenhagen Airport Hotel”. Stort misstag. Det visade sig nämligen vara Dragörs Badhotell (www.badehotellet.dk) som ligger 217 danska kronor med taxi från flygplatsen och har underrubriken Copenhagen Airport Hotel. I  min bok är det så nära bedrägeri man kan komma. Inte blev det bättre av att första rummet de försökte pracka på oss stank avlopp och det andra förmodligen hade varit skådeplats för danska mästerskapen i rökning mycket nära inpå vår ankomst.

Rätt ställe för Myskoxpizza i Kangerlussuaq.

Med vidöppna fönster (bra sätt att träna för Grönland) överlevde vi dock natten och anträdde på morgonen den utmärkta flygningen med Air Greenland (www.airgreenland.com) till Kangerlussuaq (tidigare Söndre Strömfjord) som är den gamla amerikanska militärbas som byggdes på rekordtid under andra världskriget. Vi startar 09.00 och landar 09.40 eftersom Grönland ligger långt västerut med fyra timmars tidsskillnad.

Kangerlussuaq består av ett antal baracker i varierande storlek med en liten diverseaffär (med väldigt mycket läsk och snacks), en sportaffär med 10 olika sorters vapen, högar med ammunition och lite kläder, ett galleri, en pizzeria där man säljer myskoxpizza, två hotell, ett vandrarhem samt en container där man kränger viltkött i olika former.

Polar Lodge ligger i utkanten av byn, vilket innebär att det är 100 meter till ”centrum”.

Vi bor på hotell Polar Lodge (www.wogac.com) som ligger i en ovanligt lång barack. Eftersom det ligger 150 meter från flygplatsen kan det verkligen gå in under benämningen Airport Hotel om de nu skulle vilja det… Utomhustemperaturen är blygsamma -32 grader, men eftersom solen skiner känns det faktiskt helt OK. Jag gjorde dock misstaget att inte fälla ner öronlapparna på skinnmössan och därför blev det lite varmt om öronen när jag kom in igen.

I morgon bitti ska vi ge oss av med hundspann till Sisimiut som ligger ute vid kusten, en tur som ska ta tre dagar om allt går som det ska. Med massor av hundar framför slädarna och otroligt mycket kläder på kroppen ska det gå bra, säger de som gjort det tidigare.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Flygresor, Grönland, Hundspann och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *