Lär dig mer på resan och packa i oförstörbara väskor

Veckans Tips – Vecka 10 – 2012

Den här veckan ska jag tipsa dig om hur du kan åka på resor där du lär dig något samt hur du reser med de saker du är riktigt rädd om.

Resebyrådirektör Jutvik förhandlar om en jeeptransport under en resa i Nepal 1980.

I Sverige finns det vanliga researrangörer, specialresearrangörer och sedan finns det Läs och Res (www.lasochres.se). Företaget startade i slutet av 70-talet när ägaren Christian Jutvik kom hem efter att ha jobbat i Bangladesh. Han använde sina lokala kontakter för att ordna resor till Sydasien och upplägget var ambitiöst. De som ville åka med fick gå på studiecirkel innan avresan och man reste synnerligen enkelt när man var framme i Asien. Jag gjorde själv min första längre utlandsresa med Läs och Res till Indien och Nepal. Med på resan var Christian och hans lokala medarbetare Hasan Mansur (som fortfarande efter 35 år jobbar för Läs och Res i Asien, det måste vara ett svårslaget rekord i resebranschen där halveringstiden oftast är väldigt kort!).

En av de tuffare resorna – vandring i Dolpo i Nepal 2011.

Idag har Läs och Res utvecklats och skulle det startats nu skulle det kanske snarare hetat Res och Lär. Visst uppmanar man fortfarande sina resenärer att läsa på innan avresan, men det är under resorna man lär sig allra mest. Grundidén att resa i små grupper, under längre tid och leva så nära lokalbefolkningen som möjligt är fortfarande i högsta grad levande. Något som däremot utvecklats kraftigt är antalet resmål. Numera går resorna (förutom till Asien) till Latinamerika, Afrika och Ryssland och i programmet finns allt från tuffa vandringar i Himalaya till resor i lugnt tempo till Anderna och Galapagos. Mer om resorna läser du på Läs och Res välgjorda hemsidor (här finnas bland annat utmärkta kartor över reserutterna, det är inget man är bortskämd med). När du tittar på priserna kommer du att bli positivt överraskad, tack vare lokala transportmedel och enkel inkvartering hålls de på en helt annan nivå än för de flesta andra arrangerade resor. Klarar  du inte enkla förhållanden, lite strapatser samt en och annan överraskning ska du dock söka dig till en annan arrangör…

Ska du resa under tuffa förhållanden med din iPad så är det här en perfekt lösning.

Numera reser ju väldigt många, även på rätt strapatsrika resor, med en hel del dyrbar elektronik i bagaget . Det handlar om digitala kameror, smarta mobiler, bärbara datorer, läsplattor och surfplattor. Gemensamt är att de är mer eller mindre känsliga för stötar och fukt. Vill du vara säker på att grejerna klarar sig utan problem kan jag varmt rekommendera väskor från amerikanska Pelican (www.pelican.com). Här finns allt från små fodral för iPhonen till enorma koffertar. Gemensamt för dem alla är att de är helt täta och i det närmaste oförstörbara. Vill du läsa lite intressanta historier ur verkligheten om vad väskorna klarar kan du klicka här. Här i Sverige är väskorna nästan löjligt dyra, men de finns att köpa på nätet för helt andra priser. Jag har handlat via internet på amerikanska B&H (www.bhphotovideo.com) där det mesta finns och det blir betydligt billigare även om man tar hänsyn till frakt, tull och moms.

Innanför de här skyltfönstren i New York finner du all tänkbar elektronik.

Är du i New York (www.nycandcompany.org) kan du helt enkelt promenera in i B&Hs enorma ”SuperStore” i hörnet av 9th Avenue och 34th Street, några kvarter väster om Empire State Building. Här finns , förutom Pelicanväskorna, precis alla typer av hemelektronik och det är öppet alla dagar utom lördag. Besöket (där det du handlar skickas runt på ett transportband i taket) är en upplevelse i sig!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Hemelektronik, Indien, Nepal, New York, USA, Vandring och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *