Flygplatshotell i hela världen samt arkitektoniska höjdare i Prag och Pennsylvania

Veckans Tips – Vecka 9 – 2012

Den här veckan berättar vi om hur man lättast hittar hotell på flygplatser runt om i världen, om huset som inspirerade Angelina Jolie till Brad Pitts födelsedagspresent samt om ett mycket speciellt hus i Tjeckien.

Vi börjar med flygplatshotellen. Det är faktiskt förvånansvärt ofta det kan vara smart att bo så nära flygplatsen som möjligt. Själv försöker jag ofta övernatta någonstans på vägen i samband med utresan under en riktigt lång resa. En flygning till exempelvis Australien blir mycket smidigare om man stannar på vägen någonstans i Asien. Att få en ordentligt natts sömn på hotell (som ofta är ganska billigt) gör resan betydligt uthärdligare och hjälper dessutom till att minska effekterna av jetlagen.

Ibland kan det också vara smart att flyga ut till någon av de stora hubbarna i Europa sent på kvällen och övernatta för att kunna ta ett tidigt morgonplan vidare ut i världen eller för att slippa kliva upp mitt i natten i Sverige för att ta sig till Arlanda (www.arlanda.se) och vidare till andra sidan klotet. Ett smidigt sätt att hitta hotell världens flygplatser är att besöka Airport Hotel Guide (www.airporthotelguide.com). Den finns självfallet även som app till iPhone.

Fallingwater har inspirerat Angelina Jolie och Brad Pitt.

Ett av mina intressen är hus, både att renovera gamla sådana och titta på spännande arkitektur. Därför händer det att jag passar på att kika på läckra hus när jag är ute och reser. Ett hus som jag väldigt gärna skulle vilja se är det hus som heter Fallingwater (www.fallingwater.org) och som ligger i utkanterna av ett naturreservat i västra Pennsylvania, knappt sju mil sydost om Pittsburgh. Huset är ritat av av den berömda amerikanska arkitekten Frank Lloyd Wright och är byggt ovanpå ett vattenfall.  Mitt arkitekturintresse delar jag (utan några jämförelser i övrigt…) med Angelina Jolie och Brad Pitt. De blev så inspirerade av Fallingwater att Angelina i julas köpte en tomt i Kalifornien med ett vattenfall till Brad som kombinerad julklapp och födelsedagspresent. Där ska de bygga ett eget hus.

Tugendhat är ett mycket speciellt hus.

Ett annat riktigt häftigt hus är Villa Tugendhat (www.tugendhat.eu) i Brno i Tjeckien som finns på Unescos världsarvslista (whc.unesco.org/en/list). Det ritades strax före andra världskriget av den tyske arkitekten Ludwig Miese van der Rohe på uppdrag av den judiske textilfabrikanten Fritz Tugendhat. Familjen tvingades dock fly nazisterna som tog över huset innan det vandrade vidare till Röda Armén. För ett par år sedan bestämde sig staden Brno att renovera huset som i helgen öppnades för allmänheten. Det är inte bara en vacker villa. Den är också fylld med tekniska finesser som var unika på sin tid. Villan har bland annat luftkonditionering, elektriskt öppningsbara fönster samt sensorer som öppnar entrédörren. Passa på att åka hit om du har en chans!

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Arkitektur, Flygresor, Hotell, Tjeckien, USA och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *