Jobba för mat och husrum i Israel och öluffa i Grekland

Veckans Tips – Vecka 20, 2013

Den här veckan tänkte jag berätta om ett par olika sätt att resa till Israel för att jobba där och om hur du fixar den grekiska öluffen på ett lite bekvämare sätt.

FN-jeep i Sinaiöknen.

En helt vanlig dag på jobbet i Sinai för massor av år sedan.

När jag var ung var det väldigt poppis att jobba på kibbutz i Israel (www.goisrael.se). Flera av mina kompisar åkte iväg och jobbade på de ofta socialistiska kollektiven och några av dem tillbringade mycket tid där. (Själv hamnade jag också i området men utrustad med vapen och blå basker samt skrivmaskin i ett försök att hålla FN:s högkvarter informerat om vad som hände i gränslandet mellan Israel och Egypten.) Kibbutzresor ordnas fortfarande av Svekiv (www.svekiv.se), då är man borta i tre månader och kostnaden är 9 000:- inklusive flygbiljetten.

Jobba på ekologiska lantgårdar i Israel.

Upp till tre månader kan du jobba genom WWOOF.

Men nu har det också dykt upp en ny möjlighet där man kan jobba som volontär för organsationen WWOOF (www.wwoof.org.il) som organiserar ett 70-tal ekologiska lantgårdar i Israel. Du arbetar några timmar om dan för mat och husrum. Här är minimitiden en vecka, vilket gör att fler har möjlighet att testa ett annorlunda sätt att semestra. Ett bra tips för att ta sig till Israel för en vettig peng är förresten att åka med Norwegian (www.norwegian.se) som flyger till Tel Aviv.

Grekisk hamnstad.

Priserna går sakta men säkert ner i Grekland, därför är det nu en bra tid att öluffa.

En annan grej som kom högt på topplistan när jag var ung var att båtluffa i Grekland. Det innebar att man reste mellan öarna med ryggsäck, sov på stranden eller i billiga rum hos gamla grekiska tanter och drack lite väl mycket Ouzo och Retsina. Skulle du vilja öluffa idag, men under lite mer kontrollerade former, kan du kontakta Kim Sjögren på resebyrån Triton (www.tritondmc.gr) på Rhodos (www.rhodes.gr). Han är en riktig greklandsräv och är specialist på Tolvöarna (några mer kända av de tolv är Rhodos, Kos, Leros, Kalymnos och Pathmos) som är ett bra område att luffa i.  Kim hjälper gärna till med rekommendationer samt bokningar av färjor och rum i alla tänkbara klasser. Jag kan intyga att han och hans medarbetare gör ett bra jobb, de hjälpte mig med en rätt knepig anslutning till Turkiet för några år sedan. Visst kan du göra allt själv via nätet, men det kommer att kräva massor av tid och dessutom kommer du säkert att göra ett eller annat onödigt misstag och du kommer inte att spara något alls.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor, Grekland, Israel, Lantgård och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *