Spåra flygplanen

Veckans Tips – Vecka 50, 2010

Den här veckan tänkte jag ägna mig lite åt hur man kan hålla koll på de flyg som rör sig i luftrummet i Europa. Det kan ju vara bra för att spåra tider och förseningar både på egna flighter och om man ska möta vänner eller affärsbekanta.

Så här ser FlightRadar ut. Klicka bara på ett plan så får du mer info.

Börja med att ta en titt på www.flightradar24.com. När jag först hörde talas om den här tjänsten kändes det som ett redskap som skulle kunna dyka upp i en TV-serie som brittiska Spooks (www.bbc.co.uk/spooks) eller 24 med Keifer Sutherland (www.kiefersutherland24.net). Med FlightRadar kan du vara din egen flygplansspion på nätet!

FlightRadar bygger på en teknik som heter ADS-B. Sådana transpondrar sitter i ungefär 60 procent av de europeiska trafikplanen. Information från transpondrarna sänds till mottagare runt om i Europa och denna information förs direkt in i en server som sedan lägger upp informationen på en karta. För användarna är det bara att klicka på ett plan för att få alla information om det flygplan man klickar på. Det känns som att man själv sitter på en europeisk trafikledarcentral med uppsikt över alla flygplan. Rätt fräckt om ni frågar mig.

Så här ser det ut när du på flighten i mail.

En annan fiffig grej finns i Apples eget e-postprogram Mail. Det enda som krävs är att du har ett mail där du finner det flightnummer du vill veta mer om. När du har det för du helt enkelt pekaren över numret. När du gjort det kommer det fram en streckad linje och en pil runt flightnumret. Peka på pilen och klicka sedan på ”Show flight information”. När du gjort det kommer det upp aktuell information om flighten i fråga. Det står när planet avgick, beräknad framkomst, vilken terminal det landar vid, etc. Det finns också cool grafisk bild av planets färdväg.

Att 23.48 få meddelande om att det plan som skulle landat 23.50 är två timmar försenat är kanske inte helt optimalt.

På Arlanda finns också en SMS-tjänst (www.arlanda.se/sv/Information–tjanster-till/Resenar/Infor-flygresan/Sms-om-flyg) som inte är så dum. För 10:- kan du få veta vad som händer med en flight. Så fort det är något som förändras piper det till i mobilen. Jag testade det i praktiken under flygkaoset just innan jul och tyvärr funkade det inte helgjutet i praktiken. Meddelandena kom alldeles för sent för att de skulle vara till någon nytta. Nu kan det ju möjligen bero på att det var kaos i flyginformationen just när jag testade så jag vill inte döma ut tjänsten. Funkar den så är det en perfekt tjänst när man ska möta någon på Arlanda.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.