Expresståg till Tyskland (Warszawa, Polen-Berlin, Tyskland, 10/4, 2015)

Idag är det dags att ta expresståget från Warszawa till den tyska huvudstaden Berlin. Stationen ligger bara ett par hundra meter från hotellet, så det är extremt smidigt att promenera dit och det är också mycket lätt att hitta på Warszawa Centralny, som stationen heter.

Tåget mellan Warszawa och Berlin tar lite drygt 5 timmar och är ett behagligt sätt att ta sig mellan de båda städerna.

Tåget mellan Warszawa och Berlin tar lite drygt 5 timmar och är ett behagligt sätt att ta sig mellan de båda städerna.

Att köpa biljett i förväg är tyvärr inte lika smidigt. Det går utmärkt att gå in på tyska DB Bahns hemsida (www.reiseauskunft.bahn.de/) och beställa biljetten, men när det är dags att betala visar det sig att man inte kan få en elektronisk biljett om man bor i Sverige. Det är pappersbiljett som gäller och att få den kan ta upp till 8 dagar. Nästa åtgärd är att gå in på SJ:s (www.sj.se) hemsida. De har dock helt slutat sälja utländska tågbiljetter och länkar vidare till Tågbokningen (www.tagbokningen.se) där jag efter en stund får kontakt med en trevlig ung man som kan sälja en biljett. Det kostar ett par hundra kronor mer än om man köper den på plats eller via den tyska hemsidan, men det är skönt att ha det gjort. Även hos Tågbokningen är det pappersbiljett som gäller, men eftersom den skickas inom Sverige har jag den redan dagen efter att biljetten är beställd.

Det är inget lyxigt tåg, men det är bekvämt, tyst samt gott om plats för ben och bagage. Dessutom finns en bistro i slutet av tåget, men jag skulle ändå rekommendera inköp av matsäck innan avfärden istället. Sist, men inte minst, finns det gratis wifi.

Kanterna av Landwehrkanal är fyllda av människor som gläds åt sommartemperaturerna.

Kanterna av Landwehrkanal är fyllda av människor som gläds åt sommartemperaturerna.

Efter fem timmars färd är jag framme. På den futuristiska stationen Berlin Hauptbahnhof kan jag köpa ett Berlin Welcome Card (www.visitberlin.de/en/welcomecard), som är ett suveränt sätt att åka kommunalt och samtidigt få rabatt på en massa sevärdheter. Första åtgärden efter framkomsten är att besöka marknaden på Maybachufer intill kanalen Landwehrkanal som byggdes i mitten av 1800-talet. Marknaden hålls tisdagar och fredagar. Det är 20 grader varmt ute och varenda människa verkar ha kommit ut på gatan. Det är proppat med folk som handlar, spelar, dansar, äter och dricker.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Berlin, Marknader, Polen, Tågresor, Tyskland, Warszawa och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *